Hlavní obsah

Apple vytáhl svou tržní hodnotu na rekordních 635 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Tržní hodnota americké společnosti Apple se dostala na nový rekord skoro 635 miliard dolarů (asi 12,6 biliónu korun). Jen za pondělí vzrostla asi o 12 miliard dolarů, čímž trh reagoval na verdikt amerického soudu z konce minulého týdne. K růstu ale přispěly i spekulace o tom, že se na trhu už brzy objeví nový smartphone iPhone 5.

Foto: Novinky

iPhone 4

Článek

Akcie Applu katapultoval páteční verdikt soud v kalifornském San José, který uznal námitky firmy, že jihokorejský rival Samsung Electronics okopíroval design a některé charakteristické funkce jejích smartphonů iPhone a tabletů iPad. Samsungu proto nařídil zaplatit odškodné 1,05 miliardy dolarů (asi 20,8 miliardy korun).

Výše pokuty sama o sobě Samsungu asi příliš neublíží, protože Samsung je firma s mnohamiliardovými obraty a před nedávnem se stala i největším výrobcem mobilních telefonů na světě. Tedy nejen smartphonů, ale i těch obyčejných. Po mnoha letech na druhé místo odsunula svého finského rivala Nokia.

Schyluje se k dalšímu soudu

Akcie Samsungu v pondělí na burze v Soulu oslabily zhruba o 7,5 procenta, a tržní hodnota firmy se tak snížila zhruba o 12 miliard dolarů. Investoři už po verdiktu amerického soudu posuzují, jaké má Samsung vyhlídky v dalším soudu, k němuž se teprve schyluje. Jde o žalobu, kterou Apple podal na Samsung v únoru a ve které cílí na novější modely Samsungu a na jiné patenty.

Druhou nejvyšší tržní kapitalizaci v USA má po Applu s velkým odstupem energetická skupina Exxon Mobil. Její hodnota činí zhruba 405 miliard dolarů (asi osm biliónů korun). Třetí Microsoft má tržní hodnotu asi 257 miliard dolarů (kolem 5,1 biliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám