Hlavní obsah

Telefonní čísla začínající devítkou jsou nepřehlednou džunglí

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stížností na předražené telefonní linky začínající číslicemi 90 stále přibývá. Hromadí se nejen u mobilních operátorů, ale také u Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Tomu přitom podle mluvčího Františka Maliny nepřísluší řešit stížnosti na vyúčtování, které spadají do pravomocí příslušných provozovatelů telefonních služeb.

Foto: Profimedia.cz

Telefonát na číslo začínající číslicemi 90 se může pěkně prodražit. Ilustrační foto.

Článek

ČTÚ může podle Maliny pouze prověřit, zda bylo nebo nebylo sporné volání uskutečněno, popř. v jakém rozsahu, a případně posoudit námitky proti reklamaci uplatněné vůči operátorovi.

Odborníci upozorňují, že stížnosti jsou často způsobeny neznalostí lidí, kteří netuší, že cenu hovoru v těchto případech lze vyčíst z daného čísla. Jenže platí také, že čísla začínající devítkou jsou nepřehlednou džunglí.

„Platí pravidlo, že čtvrtá a pátá číslice určuje výši ceny volání za minutu,“ připomněl Malina. To se ovšem týká jen čísel začínajících trojčíslím 900, 906 a 909.

V případech volání na linky začínající trojčíslím 905 se však čtvrtá a pátá číslice násobí desetinásobkem za celý hovor.

Tedy cena za volání na číslo 905 951 234 činí 950 korun (95 x 10 je 950 korun bez ohledu na délku hovoru).

A aby toho nebylo málo, jinak se účtuje cena za volání začínající 908. Zde platí, že je účtována jednorázová cena podle čtvrté a páté pozice. Neboli pro volání na číslo 908 791 234 je účtována cena za spojení 79 Kč.

Více než 300 čísel

Malina Právu potvrdil, že jeho úřad přidělil žadatelům více než tři stovky čísel začínajících na 900, 906 a 909.

Linka začínající 905 není dosud v provozu žádná, v případě 908 jsou v provozu čtyři platná oprávnění.

Ceny hovoru na některá další čísla začínající devítkou pak podle Maliny odpovídají běžným cenám volání. Používají je např. některé státní instituce, banky a další firmy. Jejich seznam je k dispozici na webových stránkách ČTÚ.

Kvůli stížnostem na předražené linky se – jak už Právo informovalo minulý týden – Asociace provozovatelů mobilních sítí sdružující všechny tři operátory a Sdružení pro informační technologie a telekomunikace shodla na povinnosti uvádět od začátku října u volání na vybrané placené linky upozornění, které bude volajícího informovat o ceně daného hovoru.

Povinnost se bude týkat volání na placené linky nabízející nebankovní půjčky a také poskytující informace o nabídce zaměstnání.

Od příštího roku by pak nabízení půjček přes předražené linky mělo být podle vládou připravené novely zákona o spotřebitelském úvěru zcela zakázané.

Anketa

Překvapil vás někdy účet za hovor na telefonní číslo začínající číslicí 90?
ano, nevěděl(a) jsem, že se účtuje jinak než běžné hovory
11,6 %
ne, vím, že jde o placené linky
88,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9182 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám