Hlavní obsah

Samsung po vítězství Applu odepsal ze své hodnoty 12 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Akcie jihokorejského výrobce elektroniky Samsung Electronics reagovaly v pondělí na drtivé vítězství konkurenční společnosti Apple v klíčovém patentovém sporu poklesem o sedm procent. Firma tak ztratila ze své tržní hodnoty 12 miliard dolarů (asi 239 miliard korun). Analytici však Samsung zdaleka neodepisují a zásadní dopad rozhodnutí na jeho zisky zatím nepředpokládají, sdělila agentura Reuters.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S III v bílé barvě

Článek

Samsung bude muset podle pátečního verdiktu kalifornského soudu zaplatit Applu odškodné 1,05 miliardy dolarů (asi 20,9 miliardy korun) za to, že zneužíval jeho patenty k telefonům iPhone a tabletům iPad. Samsung se však hodlá odvolat a konečné rozhodnutí včetně otázky zákazu prodeje jeho nejprodávanějších telefonů přijde až někdy za měsíc, uvedli analytici.

Akcie Samsungu klesly na burze v jihokorejském Soulu až o 7,7 procenta, což byl jejich nejprudší propad za téměř čtyři roky. Později se ztráta ustálila na sedmi procentech. Za posledních 12 měsíců ale akcie Samsungu díky rekordním ziskům stále získávají asi 75 procent.

Apple nyní žádá soud o zákaz prodeje produktů Samsungu v USA a soud stanovil termín řízení na 20. září. Pro Samsung bude nyní klíčové, zda se Apple zaměří i na jeho nejnovější vlajkový telefon Galaxy S3, který soud do rozhodnutí nezahrnul. Podle analytiků na něm bude Samsung schopen urychleně udělat změny, aby neporušoval patenty Applu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám