Hlavní obsah

Cestovní kancelář Pradok zkrachovala, v Řecku má 172 klientů

Aktualizováno

Cestovní kancelář Pradok zkrachovala. Pojištění pro případ úpadku má sjednané u Generali, která zajistí návrat klientů do země, uvedl mluvčí Generali Jiří Cívka. V Řecku má cestovní kancelář 172 lidí, dalších 300 zákazníků má zaplacené zájezdy a na dovolenou neodjedou. Letos jde o sedmý krach cestovní kanceláře v Česku.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

172 klientů Pradoku je nyní v Řecku. Ilustrační foto.

Článek

"Naši specialisté společně s asistenční službou pracují v těchto chvílích na zajištění bezpečného návratu všech českých turistů zpět do vlasti", sdělil generální ředitel pojišťovny Štefan Tillinger.

Lidé, kteří mají dovolenou s Pradokem zaplacenou, ale neodcestovali, mají půl roku na to, aby vznesli k pojišťovně písemný nárok, připomněl Tillinger. Veškeré informace mohou lidé najít na stránkách pojišťovny  www.generali.cz.

Jednatel se omluvil

Jednatel cestovní kanceláře se klientům za situaci omluvil. "S ohledem na dostatečný rozsah pojištění budou řádně odškodněni všichni klienti. Prodej zájezdů byl ukončen k 16. srpnu 2012. Přál bych si, aby naši klienti přijali mou omluvu za nastalou situaci," uvedl jednatel Pradoku Jiří Káš.

Příčiny krachu cestovní kancelář analyzuje. "Je to kombinace situace v Řecku, bankovní krize i složité situace doma. V době ekonomické krize přitvrdili naši obchodní partneři své platební podmínky a platbám předem v plné výši jsme bohužel nebyli schopni dostát. Slevovému kolotoči nakonec asi podlehne každý," uvedl Káš. Všichni klienti, kteří dosud neodcestovali, obdrží od vedení firmy omluvný dopis s podrobnými instrukcemi, jak uplatnit své nároky na odškodnění.

Přál bych si, aby naši klienti přijali mou omluvu za nastalou situaci.
jednatel Pradoku Jiří Káš

Pojistné plnění Generali vypočte po vyhodnocení všech nároků uplatněných ve lhůtě šesti měsíců. Rozhodující pro jeho výši je pojistný limit, který si kancelář sjednala. CK byla pojištěna na 7,2 milionu korun.

"Podle informací z CK by mělo být prodáno asi 360 zájezdů za celkem 4,3 milionů korun. Z toho v tuto chvíli vyplývá, že by všichni klienti CK měli být stoprocentně odškodněni," dodal Cívka. Nárok za neuskutečněný zájezd kvůli krachu CK lze uplatnit také z nové služby Generali, připojištění neuskutečnění zájezdu, pokud je klientem sjednáno.

Cestovní kancelář Pradok zahájila svoji činnost v srpnu roku 1990. Začala pořádáním autobusových zájezdů do Řecka na Olympskou riviéru, v následujících letech rozšířila nabídku o další destinace. Postupně se vzrůstajícím zájmem o leteckou přepravu zavedla do Řecka leteckou dopravu místo autobusové.

Kancelář používala reklamní slogan Stejně jako před rokem, cestujeme s Pradokem.

V Česku letos oznámilo úpadek sedm cestovních kanceláří. Vedle Pradoku šlo o cestovní kanceláře Dolce Vita, Globaltour, BG Travel CK Asteri tour, CK Redgreentours a CK Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám