Hlavní obsah

Antimonopolní úřad chce dát na blacklist další firmu

Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) chce zapsat druhou firmu na takzvaný blacklist veřejných zakázek. Společnost GSUS, s.r.o podle úřadu předkládala falešné reference v tendru na úklid sídla Středočeského kraje. Firma dostala také půlmilionovou pokutu. Rozhodnutí není dosud pravomocné a může být proti němu podán rozklad.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Firmy zapsané na blacklistu se nesmí tři roky účastnit veřejných tendrů. Zatím je na něm pouze ostravská společnost Stavoenergo. Stanovisko společnosti GSUS ČTK zjišťuje.

V případě GSUS se ÚOHS zabýval zakázkou z roku 2010. Zadavatel chtěl po uchazečích prokázání technických kvalifikačních předpokladů prostřednictvím alespoň dvou referenčních zakázek týkajících se úklidových služeb. Každá z těchto služeb musela být přitom v hodnotě nejméně šesti miliónů korun a alespoň jedna musela být realizována v objektu s podlahovou plochou přesahující 10 000 metrů čtverečních.

Listinu podepsala mrtvá osoba

Společnost GSUS uvedla ve své nabídce celkem deset referenčních zakázek, ale zadavatel si reference ověřil a měl pochybnosti o tom, že neodpovídají skutečnosti. Uchazeč byl následně ze zadávacího řízení vyloučen.

Podle ÚOHS skutečně reference nebyly pravdivé. Například Fakultní nemocnice Královské Vinohrady uvedla, že referenci firmě nevydala a upozornila, že na dokumentu je podpis osoby, která zemřela o dva roky dříve, a použité razítko bylo rovněž zastaralé. V některých místech reference bylo rovněž patrné, že byl změněn typ použitého písma.

Také společnost IKON nepotvrdila vydání reference z 16.12.2009, která byla součástí nabídky uchazeče GSUS. "Podpis na referenci byl navíc proveden osobou, s níž byl ukončen pracovní poměr již o čtyři roky dříve," uvedl Rafaj. Také společnosti MOSER a THERMAL-F potvrdily, že reference obsažené v nabídce nevydaly.

"Společnost GSUS tedy vědomě a nejméně ve čtyřech případech předložila reference, které neodpovídaly skutečnosti. Dvě z těchto zfalšovaných referencí mohly mít přitom vliv na posouzení kvalifikace uchazeče v zadávacím řízení," uvedl Rafaj.

Reklama

Výběr článků

Načítám