Hlavní obsah

Merkelová podpořila šéfa Evropské centrální banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek vyjádřila podporu plánům šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho na boj proti dluhové krizi. Na návštěvě Kanady také vyzvala své evropské partnery k rychlé domluvě na cestě k fiskální a politické unii.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Draghiho poslední vyjádření jsou "zcela v souladu" s přístupy evropských politiků, řekla Merkelová podle agentury Reuters. Draghi před dvěma týdny řekl, že ECB chce obnovit nákupy státních dluhopisů v koordinaci se záchranným fondem ESM, k němuž by ohrožené země podávaly oficiální žádosti o pomoc. Proti jeho záměru se však postavil šéf německé Bundesbanky Jens Weidmann a v posledních dnech Draghiho plány ostře kritizuje řada členů německé vládní koalice.

Merkelová už vyjádřila Draghimu podporu poté, co na konci července prohlásil, že "udělá vše, co bude v jeho moci, aby zabránil zhroucení eurozóny". Někteří politici v Berlíně a Mnichově však Draghiho po jeho posledních vystoupeních začali obviňovat z toho, že řídí spíš "italskou centrální banku" a ECB zneužívá k prosazování italských zájmů.

Lídři EU by si měli pospíšit

Merkelová po setkání s kanadským premiérem Stevenem Harperem také evropským lídrům vzkázala, že v jednáních o dlouhodobém řešení krize eurozóny, tedy v jejím podání o politické unii, je zapotřebí si pospíšit. "Je to otázka podniknutí kroků, které nebyly učiněny při vzniku měnové unie, konkrétně otázka politické unie. Německo ví, že v měnové unii je nutné mít sdílenou politickou odpovědnost. Jsme na dobré cestě k řešení řady těchto problémů, ale podstatný je čas," řekla kancléřka.

Merkelová odmítá návrhy Francie a Itálie na zavedení společných eurobondů a společného ručení za dluhy bez společné rozpočtové politiky. Nejprve proto chce podřídit země eura centrálnímu rozpočtovému dohledu a činit další kroky k politické unii, tedy k převedení většiny zbývajících národních pravomocí do Bruselu.

Všechny tyto otázky se budou probírat v nadcházejících týdnech, které budou podle pozorovatelů pro osud eurozóny klíčové, na setkáních mezi předními evropskými státníky. První z nich se odehraje za týden mezi Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Reklama

Výběr článků

Načítám