Hlavní obsah

Kellnerova PPF prodává podíl v ruské bance Nomos, podle analytiků levně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Skupina PPF finančníka Petra Kellnera se chystá prodat svůj podíl v ruské bance Nomos (26,5 procenta). Cílem je investovat získané prostředky do rozvoje klíčových aktiv v Rusku a do podnikání na rychle rostoucích asijských trzích, jak uvedl mluvčí PPF Milan Tománek. Podle analytiků prodává PPF podíl v Nomosu lacino.

Článek

Částku, za kterou PPF podíl v bance prodává, neupřesnil, tisk ji však odhaduje na miliardy. "Přeskupení prostředků" má také umožnit PPF zúčastnit se v Česku soutěže o licenci na mobilního operátora. Banka Nomos, kde PPF působila od roku 2007, je nyní osmou největší v Rusku z hlediska aktiv, se čtvrtinou jejích akcií se obchoduje na londýnské burze.

PPF v Rusku vlastní banku Home Credit & Finance Bank (HCFB), která patří k hlavním hráčům na trhu spotřebitelských úvěrů, jakož i jeden z nejvýznamnějších řetězců obchodů se spotřební elektronikou Eldorado, a rozvíjí tu také projekty na trhu nemovitostí, hlavně logistických center a kancelářských budov.

"Dodatečné parametry"

Větší díl podílu PPF má podle listu Kommersant koupit finanční společnost Otrkytije jako první krok ke sloučení s Nomosem. Otkrytije má podle zdrojů listu zaplatit PPF za 19,9 procenta akcií Nomosu do konce srpna 12,8 miliardy rublů (asi 8,2 miliardy korun), zbývajících 6,6 procenta mají vykoupit podnikatelé Alexandr Mamut a Oleg Malis.

„Částka 12,8 miliardy rublů za 19,9 procenta akcií Nomosu nás rozčarovala: taková transakce znamená koeficient 0,86 ke kapitálu banky, vypočítanému podle našeho modelu ke konci roku, a to znamená slevu 12 procent oproti tržní ceně," usoudila Olga Veselovová z Merrill Lynch. Předpokládá tak, že transakci nejspíše provázejí ještě dosud neznámé „dodatečné parametry“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám