Hlavní obsah

Dostavba Temelína je racionální a ČEZ pohlídá, aby se neprodražila, míní Klaus

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Václav Klaus považuje dostavbu Jaderné elektrárny Temelín za racionální krok. Společnost ČEZ za přípravu stavby pochválil a doplnil, že je jejím úkolem a povinností to, aby se projekt za 300 miliard korun neprodražil a skončil v plánované době. Klaus to řekl v pátek po návštěvě temelínské elektrárny.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Václav Klaus na návštěvě Temelína

Článek

„Běžný občan nedoceňuje skutečnost, že jedna pětina elektrické energie v České republice pochází z Temelína. Je to vynikající dílo českých rukou a myslím, že bychom si ho měli všichni vážit. Jsou stále lidé, kteří, dle mého názoru, nesmyslně stále bojují proti jaderné energetice. Považuji za velmi významné, že je nakročeno k výstavbě dalších dvou bloků Temelína,“ uvedl po jednání s představiteli ČEZ a elektrárny na setkání s novináři Klaus.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS), který se společně s předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou debaty s vedením ČEZ v Temelíně rovněž zúčastnili, jde o strategický projekt, který by měl v příštích desetiletích zajistit dostatek cenově přijatelné, stabilní a čisté energie pro české domácnosti a průmysl.

„Naším úkolem je najít pro budoucnost správný energetický mix, tedy podíl různých zdrojů, které máme a budeme mít k dispozici za předpokladu, že nebudeme chtít elektřinu dovážet. A cíl je zřejmý – české domácnosti nesmí strádat a český průmysl musí mít k dispozici stabilní elektřinu za stabilní cenu tak, aby mohl udržet a zvýšit počet pracovních míst,“ podotkl ministr.

Na dotaz Práva řekl, že ČEZ předložil uchazečům o zakázku na výstavbu dvou nových bloků velmi pečlivě a dobře zpracovanou dokumentaci, a proto nemá obavy, že by se stavba mohla výrazněji prodlužovat a prodražovat, jako tomu je v současnosti u dvou jaderných elektráren ve Francii a Finsku.

Ministr věří, že stavět se začne na přelomu let 2016/2017 a první proud by nové dva bloky mohly dodávat do sítě v roce 2024.

Reklama

Výběr článků

Načítám