Hlavní obsah

Sehnat letní brigádu se rovná téměř zázraku, šance jsou spíš v zahraničí

Právo, Jiří Mach

Sehnat letní brigádu je pro studenty stále těžší. Nabídka klesá nejen u nás, krize dopadá i na ostatní evropské země. Nabídka sezónních prací v zahraničí je ale stále větší než u nás, studenti si mohou procvičit cizí jazyk a mají šanci na vyšší výdělek. Nemalá jsou ovšem i rizika, která se k práci v cizině vážou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Největší propad v nabídce byl mezi lety 2007 a 2008, troufnu si říci, že to šlo až o třetinu dolů. Každý další rok to mohlo být o pět až deset procent méně. Odhaduji, že práce je tak pro jednoho uchazeče ze čtyř,“ sdělil Právu šéf Agentury Student René Kuchár, který se v oboru pohybuje už dvacet let.

Díky sezónním pracím se nabídka brigád v létě zvedá zhruba o deset až 15 procent. Nejvíce brigádnických pracovních příležitostí je k mání v prosinci při vánočním shonu.

Zato se o prázdninách navyšuje poptávka o pilné studenty, kteří se přes rok věnují výhradně studiu. V poslední době ale poptávka narostla také kvůli řadě lidí, kteří si nemohou najít zaměstnání a vezmou zavděk i brigádou.

Začít hledat včas nepomůže

Studenti si příliš nepomohou, pokud začnou brigádu hledat s předstihem. Podle Kuchára je to mýtus, kterému se v povědomí veřejnosti podařilo pohodlně uhnízdit. Drtivá většina firem se totiž brigádou snaží řešit uvolněná místa po pracovnících na dovolených a většinou hledají výpomoc až týden dva před výpadkem.

„V dubnu nemá žádná agentura pohledávky na červenec a na srpen. Za tři měsíce už nemusí být objednávka vůbec aktuální. Když nám zavolají dva kluci a ptají se, jestli nemáme něco na zítra, tak je to pro nás cennější informace, protože je jasné, že aktuálně něco hledají,“ vysvětlil Kuchár. Zájemci o brigádu by tedy měli neustále sledovat nabídku na webu agentur i zaměstnavatelů a nebát se i telefonovat. Musí prostě vytrvat a spoléhat se na štěstí.

Rysy neseriózní agentury
Nabízí zprostředkování, aniž by vlastnila licenci úřadu práce
Vyžaduje poplatek za zprostředkování zaměstnání
Přemrštěné poplatky za služby, poplatky za nepotřebné služby (vyřízení pracovního povolení v EU)
zdroj: Eures

Při hledání krátkodobého zaměstnání v zahraničí se už ale nedá plně spoléhat na některé agentury. Ještě více než u zprostředkovatelů práce v ČR je zde prostor pro podvodníky, kteří se vydávají za agenturu, dají k dispozici nabídku práce třeba ve Španělsku, vylákají peníze z klientů a zmizí.

Ve všech případech by si zájemci o práci měli vždy pohlídat, že agentura disponuje licencí ministerstva práce. Klienti by měli zbystřit, jakmile si agentura řekne o poplatek, protože evropské agentury si za zprostředkování práce nesmí podle zákona od uchazeče vzít ani korunu. Zakázány jsou i jakékoli srážky ze mzdy.

Ověřené informace o možnostech brigád v Evropě lze získat v síti Eures (www.eures.cz nebo www.eures.europa.eu), kterou provozuje Úřad práce v ČR v součinnosti se zeměmi EU, Norskem, Islandem, Lichtenštejnskem a Švýcarskem. Zde je kompletní databáze zahrnující zhruba milión volných míst, včetně sezónních prací. Užitečné rady nabízejí rovněž poradci Eures na krajských pobočkách úřadu práce.

„Češi standardně jezdili do anglicky mluvících zemí. Dále pro ně byly zajímavé jižní státy, kde bylo sbírání ovoce atd. Jenže ty jsou teď nejvíce zasaženy, takže tam ta nabídka není nejlepší, ale i odsud nám chodí z tamních úřadů práce inzeráty. Zajímavá je na sezónní práce Skandinávie, kde si člověk krátkodobě vystačí s angličtinou,“ popsal trendy manažer sítě Eures ČR Miroslav Chytil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám