Hlavní obsah

Každý druhý nebezpečný výrobek v EU pochází z Číny

Brusel
Aktualizováno

Minulý rok bylo vydáno 1803 varování před nebezpečnými výrobky, které se objevily na trhu v zemích Evropské unie. Více než polovina těchto produktů byla dovezena z Číny.

Foto: ČOI, Novinky

Nebezpečné hračky původem z Číny

Článek

Zatímco 54 procent výrobků, před nimiž bylo v rámci systému vydáno varování, pochází z Číny, u evropských produktů šlo jen o 19 procent oznámení (293 případů). Mezi oznámeními u evropských výrobků například 44 připadlo na Francii a 43 na Německo, 32 pak inspektoři zaznamenali u Itálie. U osmi procent všech oznámených nebezpečných produktů inspektoři nezjistili původ.

Nejčastěji se varování týkala oděvů a textilu (423 případů), u nichž například lidem hrozilo udušení nebo podráždění pokožky. Na druhém místě (324 oznámení) figurují hračky. Problémy byly i u motorových vozidel (171), elektrických spotřebičů (153) či kosmetiky (104).

Foto: Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Šálek Valentyne 220 ml

Na nebezpečné výrobky stále častěji naráží také Česká obchodní inspekce. Naposledy se jednalo o skleněný šálek Valentyne [celá zpráva]. V lednu Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v lednu upozornila na čínský čaj obsahující pesticidy [celá zpráva]. Dále byl v Česku zakázán prodej jednoho kola původem z Číny. [celá zpráva], kandované hrušky [celá zpráva] apod.

Počet nebezpečných výrobků klesl

Výroční správa systému RAPEX  za minulý rok uvádí pokles nebezpečných výrobků. "Skutečnost, že na trh EU vstupuje méně nebezpečného zboží, je dobrou zprávou pro spotřebitele," uvedl eurokomisař pro zdraví a spotřebitele John Dalli v úterním prohlášení. Meziroční pokles představoval zhruba 20 procent. Jde o první pokles oznámení od vzniku systému v roce 2004.

"Musíme však být i nadále odhodláni řešit problémy spojené s globálním dodavatelským řetězcem a případné nově vyvstávající otázky související s bezpečností výrobků," podotkl Dalli.

Systém RAPEX pokrývá jen nepotravinové produkty, tedy například oblečení, hračky a další výrobky.

Problematické výrobky, často s nadlimitním obsahem některé látky, se ale najdou i mezi potravinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám