Hlavní obsah

Zelí z Polska obsahovalo zakázanou kyselinu mravenčí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili, že kysané bílé zelí původem z Polska obsahovalo zakázanou kyselinu mravenčí. Jak uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva, potravina byla z tohoto důvodu vyhodnocena jako nevhodná k lidské spotřebě. Dvě desítky balení se už prodaly.

Foto: SZPI

Kysané zelí obsahuje kyselinu mravenčí, která se může používat pouze do krmiv pro hospodářská zvířata.

Článek

Podle Kopřivy jde o problematické Kysané zelí bílé ELTOM 500g, označené datem použitelnosti do 10. července 2012. Výrobcem je polské Gospodarstwo Rolno Warzywne. „Výrobek nevyhověl z hlediska přítomnosti kyseliny mravenčí, která byla v odebraném vzorku zjištěna v množství 2116mg/kg,“ sdělil Kopřiva.

Neznalost neomlouvá

Na obalu byla totiž uvedena konzervační látka E 236, což je označení právě pro kyselinu mravenčí. Ta se v současnosti používá jako konzervant krmiv pro hospodářská zvířata. „Dovozce stáhnul celkem 578 kusů výrobku, prodáno bylo 22 balení,“ připomněl mluvčí.

Foto: SZPI

Výrobek kyselinu mravenčí E 236 přiznává i na obalu.

Inspekce zároveň informaci o problémovém zelí jakožto zdraví škodlivé potravině vložila do Systému rychlého varování (RASFF).

„Tím, že výrobce nabízí spotřebitelům potravinu obsahující nepovolenou látku, která je způsobilá poškodit lidské zdraví a navíc toto deklaruje na obalu, prokazuje zásadní neznalost bezpečnostních standardů a potravinové legislativy,“ doplnil Kopřiva. Podle něj lze z případů v posledních měsících dovozovat, že polské dozorové orgány nemají v současnosti bezpečnost při výrobě potravin plně pod kontrolou.

Foto: SZPI

Kysané zelí obsahuje kyselinu mravenčí, která se může používat pouze do krmiv pro hospodářská zvířata.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám