Hlavní obsah

Vítkovická vysoká pec už nesálá smrtícím vedrem, první turisty přivítá chládek

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítkovice

Proskleným skipovým výtahem až na vrchol vyhaslé vysoké pece a poté dolů do jejích útrob, kde už sice nepanuje smrtící teplota dvou tisíc stupňů Celsia, ale příjemný chládek doplněný o působivý světelný efekt žhavého železa. A také do tzv. velína, odkud na počátku minulého století inženýři řídili výrobu železa. Tam všude mohou od tohoto týdne poprvé nahlédnout návštěvníci Národní kulturní památky Dolní oblast Vítkovice.

Výlet do útrob vyhaslé vysoké pece ve VítkovicíchVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Dolní oblast Vítkovice a sousední Důl Hlubina jsou v Evropě jediným dochovaným historickým komplexem pro výrobu železa od těžby uhlí přes jeho úpravu a výrobu koksu až k výrobě žhavého surového železa. Lidé, kteří ještě před deseti lety mluvili o možnosti vybudování průmyslového skanzenu v tomto již nevyužívaném a zrezivělém areálu, byli považováni za nenapravitelné idealisty.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dolní oblast Vítkovice

Historie jim ale postupně dává zapravdu. Areál se letos dokonce stane dějištěm přestěhovaného festivalu Colours of Ostrava, kde se očekává účast až 35 tisíc lidí. Během minulé návštěvnické sezóny získalo sdružení Dolní oblast Vítkovice od ministerstva dotaci půlmiliardovou dotaci, díky které došlo nejenom k rekonstrukci Vysoké pece č. 1, ale také k právě finišující velkorysé přestavbě historického Plynojemu na multifunkční halu a VI. energetické ústředny, kde vznikne technické muzeum pod názvem Svět techniky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kolo, které pohání skipový výtah

První a již funkční novinkou letošní sezóny je skipový výtah, který v minulosti převážel suroviny k výrobě železa až k tlamě vysoké pece. „Teď budeme do skipu nakládat turisty a vyvážet je až k samotnému hrdlu pece,“ tvrdí Petr Koudela, ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice, které má rekonstrukci Dolní oblasti Vítkovic na starost.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pohled na důl Hlubina

Šikmý skipový výtah váží čtyři tuny, je prosklený, široký téměř tři metry a vysoký dva a půl metrů. Projíždět bude po stávající konstrukci skipového mostu, původně sloužícího k dopravě vsázky do pece.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dolní oblast Vítkovice, celkový pohled

Další novinkou letošní návštěvnické sezóny je možnost nahlédnout do útrob vysoké pece. Aby turisté zažili dokonalou iluzi, je spodní část obří konstrukce uvnitř nasvětlena červenou barvou. „V budoucnu bude ještě v útrobách pece umístěný hologram, který bude simulovat chvění vzduchu, odpovídající jednotlivým teplotám, které ve vysoké peci byly,“ řekl zástupce sdružení David Karčmář.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dolní oblast Vítkovice

Poslední velkou novinkou je zrekonstruovaný „centrální mozek“ vysoké pece - tzv. velín, odkud se výroba železa řídila. Návštěva velína sice byla součástí návštěvnické trasy už loni, ovšem dnes to zde návštěvníci nepoznají. „Stálo nás opravdu hodně sil, abychom velín vybavili tak, aby vypadal opravdu autenticky, jak to bylo za plného provozu. Zde seděli inženýři, kteří měli dokonalý přehled o tom, co se ve vysoké peci dělo,“ dodal Karčmář.

Foto: Aleš Honus, Právo

Velín vysoké pece

Další letošní novinky v Dolní oblasti Vítkovic zatím k vidění ještě nejsou, do jejich představení ale zbývají už jen týdny – v květnu by měla být ukončena rekonstrukce plynojemu, kde vznikne unikátní multifunkční hala. V plynojemu budou tři výtahy i eskalátory. Provoz bude zahájen začátkem května koncertem Jarka Nohavici a Janáčkovy filharmonie, poté se zde odehraje zahajovací koncert festivalu Janáčkův máj a v červenci tady bude jedna ze scén festivalu Colours of Ostrava.

Národní kulturní památka Dolní oblast Vítkovic je od úterý 20. března přístupná kromě pondělků denně a prohlídky začínají vždy v 10, 12, 14 a v 16 hodin. Vstupné za komentovanou prohlídku, která trvá asi dvě hodiny, bude 150 korun pro dospělé a 90 korun pro studenty, důchodce a děti od 6 do 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám