Hlavní obsah

České domácnosti se topí v dluzích, stouply jim na 1,118 biliónu korun

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí vzrostlo ke konci loňského roku o 9,35 miliardy korun na 1,118 biliónu korun. V porovnání s prosincem 2010 domácnosti zvýšily své zadlužení o 60,6 miliardy korun. Informovala o tom Česká národní banka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zadluženost českých domácností roste sice nižším tempem než v předkrizových letech, její tempo však stále výrazně převyšuje růst cen zboží či nemovitostí, které si na úvěr kupují,“ uvedl Petr Kříž ze společnosti PwC Audit s tím, že pokračující poptávku po nových úvěrech mohou banky očekávat i v letošním roce.

Ochota domácností více se zadlužovat však bude podle Kříže velmi ovlivněna vývojem naší ekonomiky, který závisí na kondici eurozóny, a hlavně Německa. „Celková míra zadlužení českých domácností je sice stále pod průměrem vyspělé západní Evropy, vybrané, především nízkopříjmové domácnosti však mohou mít se splácením problémy,“ doplnil Kříž.

Dluhy rostou i podnikům

Zadluženost podniků v prosinci meziročně vzrostla o 46,6 miliardy na 951,8 miliardy korun. Ve srovnání s listopadem však byla o 10,67 miliardy korun nižší.

„Meziroční nárůst zadlužení podniků ukazuje na mírné oživení trhu firemních úvěrů v loňském roce. Závěr roku však opět připomněl obavy z další finanční krize,“ sdělil Kříž s tím, že banky jsou při úvěrování podniků obezřetnější a selektivnější.

Na trhu jsou nyní podle Kříže firmy, které dokázaly najít růstové příležitosti a daří se jim, i společnosti, které zápasí o přežití. „Očekávám, že ani letos banky českým podnikům úvěrové kohoutky nezavřou, ještě pečlivěji si však budou vybírat, komu půjčí,“ dodal Kříž.

Reklama

Výběr článků

Načítám