Hlavní obsah

Kontrola z ministerstva vyvolala v Budvaru paniku

– České Budějovice
Právo, Vladimír Vácha

Ministerská kontrola, která proběhla minulý týden v českobudějovickém Budvaru a mimo jiné údajně konstatovala neuspokojivou situaci v řešení známkoprávních sporů, vyvolala ve vedení pivovaru paniku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Ředitel Budvaru Jiří Boček dokonce přerušil dovolenou a vrátil se okamžitě zpět na pracoviště, aby osobně řídil přípravu na možný následný audit.

„Od pátku je tu všechno vzhůru nohama. Všichni běhají nahoru dolů a snaží se dát do pořádku chybějící doklady. Zpětně se dodělává plnění ke smlouvám, objednávky k fakturám a dokumentace k výběrovým řízením. Naprostá panika,“ popsal Právu situaci v podniku zaměstnanec Budvaru, ale z obavy o ztrátu zaměstnání chce zůstat v anonymitě.

Faktem je, že ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) již počátkem letošního roku avizoval, že se hodlá podívat na hospodaření národního podniku Budějovický Budvar. Ten jako jediný národní podnik v republice spadá pod ministerstvo zemědělství a Bendl se rozhodl podrobit podnik v letošním roce auditu.

Kontrola sporů o známky

Ještě před jeho začátkem ale proběhla neočekávaně zmíněná předběžná kontrola vedená náměstkem ministra Romanem Bočkem. Ta měla mimo jiné zjistit zmíněnou neuspokojivou situaci v řešení známkoprávních sporů.

„Mohu potvrdit, že minulý čtvrtek ministerská kontrola proběhla. Zjištění učiněná přímo na místě budou předmětem dalšího šetření a prověřování,“ konstatoval mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

„Během zhruba tříhodinové krátké kontroly došlo pouze ke zběžnému nahlédnutí do některých smluv národního podniku a doložení jejich plnění. Nemohu ale v žádném případě říci, že by mne výsledek předběžné kontroly plně uspokojil,“ reagoval na dotaz Práva na výsledek kontroly náměstek ministra.

Právo se snažilo rovněž kontaktovat generálního ředitele Bočka, který ale nebral mobilní telefon. Mluvčí Budvaru Petr Samec pak potvrdil, že náměstek ministra v Budvaru minulý týden byl.

„O kontrole mi ale není nic známo. Pokud vím, pan náměstek uvedl do funkce nového člena dozorčí rady,“ konstatoval Samec.

Mezi zaměstnanci se nyní v zákulisí ale otevřeně hovoří o problematických zahraničních akvizicích či nehospodárnostech v zahraničním obchodu, při kterém přichází podnik o milióny korun. A vedení tak zřejmě čekají horké chvilky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám