Hlavní obsah

Americká ekonomika nabrala na rychlosti

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ekonomika Spojených států rostla v posledním čtvrtletí loňského roku nejrychleji za poslední rok a půl. Hrubý domácí produkt stoupl o 2,8 procenta po růstu o 1,8 procenta v předchozím čtvrtletí. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Článek

Růst ve čtvrtém čtvrtletí byl nejvyšší od druhého čtvrtletí 2010, jak připomíná server CNNMoney. Přesto analytici odhadovali zvýšení HDP až o tři procenta. Americké ekonomice pomohly zvýšené výdaje spotřebitelů. Američané utráceli více za osobní i nákladní automobily a firmy navýšily své zásoby.

Americká centrální banka (Fed) před nedávnem snížila výhled ekonomického růstu v letošním roce v rozmezí mezi 2,2 až 2,7 procenta. Fed rovněž plánuje ponechat úrokové sazby v blízkosti nuly až do konce roku 2014. Své rozhodnutí zdůvodňuje stále příliš křehkou ekonomickou situací.

Stále vysoká nezaměstnanost

„Míra nezaměstnanosti v USA zůstává na nepřijatelných 8,5 procenta. Před krizí se nezaměstnanost pohybovala pod pěti procenty, přičemž průměr za posledních 20 let činí šest procent,“ připomíná ekonom Jan Čermák z ČSOB.

Ceny nemovitostí v USA zůstávají stále přibližně 32 procent pod svým historickým vrcholem. „Na tom by nebylo nic špatného, ale je třeba si uvědomit, že většina amerických domácností dluží na hypotékách bankám více, než jaká je hodnota jejich domu,“ vysvětluje Čermák.

Podle něj tak nejen politici, ale především běžní Američané mají stále dost vážných důvodů si přát, aby jejich ekonomika rostla, a to pokud možno alespoň tak rychle, jak se jí to dařilo v předchozích třech měsících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám