Hlavní obsah

Největší ekonomiky světa mají astronomické dluhy. A budou na tom hůř

Novinky,

Největší ekonomiky světa, tedy skupina G7 doplněná Ruskem, Brazílií, Indií a Čínou, musí v letošním roce splatit 7,6 biliónu dolarů (152 biliónů korun), uvedla v úterý agentura Bloomberg. Ještě loni to bylo jen 7,4 biliónu. Zadlužení těchto zemí letos ještě vzroste a zřejmě sedm z nich si bude muset půjčovat na vyšší úrok.

Foto: Jo Yonk-Hag, Reuters

Článek

Nejvíce musí letos splatit Japonsko - tři bilióny dolarů. Zemi vycházejícího slunce následují Spojené státy s 2,8 biliónu (56 biliónů korun). Třetí nejzadluženější je Itálie s 428 miliardami dolarů (8,5 biliónu dolarů), za ní je Francie s 367 a Německo s 285 miliardami USD.

Podle odhadů nejméně sedm z těchto zemí bude muset na konci roku platit za desetileté dluhopisy vyšší úroky. Zejména u zemí, které se potýkají s rostoucím zadlužením, budou investoři žádat vyšší výnos. Ekonomika se přitom v souvislosti s šířící se dluhovou krizí v eurozóně letos zpomalí.

Situaci může zemím dále zkomplikovat snížení ratingu, tedy jejich schopnosti splácet půjčky. Ten už loni snížila Spojeným státům agentura Standard & Poor´s z AAA na AA. Současně varovala, že snížení může postihnout 15 evropských zemí.

Zadlužení nejvyspělejších ekonomik (Bloomberg)
ZeměSplatný dluh (v miliardách dolarů)splátky úroků (v miliardách dolarů)
Japonsko3 000117
USA2 783212
Itálie42872
Francie36754
Německo28545
Kanada22114
Brazílie16931
Velká Británie16567
Čína12141
Indie5739
Rusko139

Nižší rating znamená, že si země musí půjčovat za vyšší úrok. V obtížné situaci je zejména Itálie, která si už půjčuje na splátky předchozích půjček. Na konci prosince prodala dluhopisy jen na sedm miliard eur, což bylo o 1,5 miliardy méně, než chtěla. Výnos ale činí 6,98 procenta, což je těsně pod kritickou hranicí sedmi procent, ale méně než 29. listopadu, kdy to bylo 7,56.

Náklady na půjčky u zemí G7 vzrostou o 39 procent. Na stejné úrovni je udrží Čína a v Indii u desetiletých dluhopisů klesnou z 8,32 procent na osm.

Úroky vzrostou

Nejde však jen o nominální výši zadlužení každé země, ale také o to, kolik kdo musí splácet. Japonsko sice má nejvyšší zadlužení, ale jeho desetileté dluhopisy nabízejí druhé nejnižší výnosy po švýcarských. Letos musí zaplatit 117 miliard dolarů, zatímco USA 212 a Itálie 72. Přitom dluh Japonská je dvakrát vyšší než jeho roční HDP. Těží ale z aktuálního přebytku a nepotřebuje si půjčovat od zahraničních investorů.

Čeká se ale, že letos úrok vzroste i u japonských desetiletých dluhopisů z jednoho procenta na 1,35. Americké dluhopisy mají úrok 1,93, ale čeká se, že letos stoupne na 2,60. U německých pak na 2,50 ze současných 1,93.

Odhady se potvrdily už ve středu, kdy se německé vládě nepodařilo prodat 35 procent z nabízených desetiletých dluhopisů v celkové výši pět miliard eur. O ty byl dříve mimořádný zájem. Vzhledem k očekávanému vývoji v eurozóně je výnos 1,93 málo.

Centrální banky přitom dál podrží nízké úrokové sazby, u amerického Fedu se čeká mezi nulou a čtvrt procenta, Japonsko je drží pod půl procenta. Evropská centrální banka již už loni dvakrát snížila sazby z 1,5 procenta na jedno.

Reklama

Výběr článků

Načítám