Hlavní obsah

ČNB s úrokovými sazbami opět nepohnula

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bankovní rada České národní banky (ČNB) ponechala úrokové sazby beze změny. Uvedl mluvčí ČNB Marek Petruš. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky

Článek

„Historicky nejdelší období, po které banka sazby neměnila, zatím trvá. Naposledy v roce 2000 byla sazba dlouhodobě na úrovni 5,25 procenta,“ uvedl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Pro zachování sazby mluvila hlavně velmi nízká spotřebitelská poptávka a výhled na příští rok. „Podle ekonomických předpovědí by měla poptávka příští rok klesnout a celá ekonomika bude s největší pravděpodobností stagnovat,“ připomněl Kozub s tím, že zvýšení sazby by českou měnu posílilo, zároveň by ale omezilo poptávku.

Bude se ještě sazba snižovat?

„Pokud se podíváme blíže na vývoj úrokových sazeb, lze říci, že se ČNB držbou neměnných sazeb od května 2010 v posledním roce do určité míry odlišila od většiny evropských centrálních bank," sdělil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Nedošlo tedy zatím k uvolňování měnové politiky. Přestože jsou úrokové sazby na historických minimech, existuje podle Nováka prostor pro jejich další snížení.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám