Hlavní obsah

Zisk v leteckém průmyslu klesne příští rok až o polovinu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Zisk světových leteckých společností by se měl v roce 2012 propadnout zhruba o 49 procent, což je více, než se předpokládalo. Důvodem je přetrvávající dluhová krize v eurozóně mající dopady na hospodářský růst. Informovala o tom agentura Bloomberg s odkazem na prohlášení Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Problémy v Evropě mohou mít vliv na zbytek světa,“ domnívá se hlavní ekonom IATA Brian Pearce.

Čistý zisk aerolinek klesne v příštím roce na 3,5 miliardy dolarů v porovnání s 6,9 miliardy dolarů v letošním roce, jak předpovídá generální ředitel IATA Tony Tyler. Ještě v září odhady na rok 2012 hovořily o zisku ve výši 4,9 miliardy dolarů.

Podle katastrofického scénáře, který počítá s tím, že se dluhová krize „vymkne kontrole“, by se letecký průmysl mohl dokonce dostat i do ztráty. Jak IATA předpokládá, evropské letecké společnosti nějaká „menší“ ztráta podle všeho postihne, oproti leteckým přepravcům ze Severní Ameriky a Asie. Již dříve problémy v souvislosti s nepříznivou ekonomickou situací ohlásila největší evropská společnost Air France-KLM nebo německá Lufthansa.

Pokud jde o průměrnou cenu ropy, ta by měla v příštím roce podle IATA poklesnout někam k 99 dolarům za barel oproti letošním 112 dolarům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám