Hlavní obsah

Cizince láká práce v Česku, Slováků je tu nejvíce za sedm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet Slováků, kteří přijíždí do České republiky za prací, rapidně stoupl. Od roku 2004, ze kdy pochází první dostupné údaje, jejich počet vzrostl skoro o 50 tisíc, tedy o bezmála 80 procent. Podle údajů z letošního října pracuje v Česku 107 tisíc Slováků.

Foto: Profimedia.cz

O zaměstnání se v Česku hlásí rekordní počet cizinců.

Článek

Počet Slováků zaměstnaných v Česku vzrostl za sedm let o 47 tisíc. "Primárně to souvisí s tím, že platová úroveň v České republice je vyšší (než na Slovensku)," okomentoval vývoj analytik ČSOB Petr Dufek. Cizinci pracující v ČR navíc podle něj vydělávají na dlouhodobém posilování koruny vůči euru.

ČR také podle Dufka v průběhu posledních sedmi let vykazovala určitou poptávku po určitých profesích, a to kvalifikovaných i nekvalifikovaných. "Vzhledem k tomu, že neexistuje jazyková bariéra mezi Čechy a Slováky, tak o to jednodušší bylo pro slovenské kolegy, aby přišli do ČR," dodal Dufek.

Druhými nejčastěji pracujícími cizinci v Česku jsou Poláci. Těch zde v říjnu bylo bezmála 20 tisíc. Od roku 2004 jejich počet vzrostl dokonce o 124 procent. Stále je to ale méně než v roce 2007, kdy jich v ČR pracovalo přes skoro 25 tisíc.

Podobný vývoj byl i u zahraničních zaměstnanců z některých dalších zemí. To se týká například Ukrajinců či Vietnamců. Také jejich počet postupně rostl, aby se zhruba před třemi roky, s nástupem krize, změnil v pokles.

Nejvíce Ukrajinců pracovalo v ČR v listopadu 2008, kdy jich bylo 81 200. Od té doby jejich počet klesl na 35 600. Nejvíce občanů Vietnamu bylo na pozici zaměstnance v říjnu 2008, a to 18 600.

Reklama

Výběr článků

Načítám