Hlavní obsah

My chceme taky srazit dluh, mohou se ozvat další dlužníci po příkladu Řecka

Novinky, pit
Praha

Podle jednotlivých prohlášení sice našli evropští lídři řešení pro finančními problémy zmítané Řecko a situace se na akciových trzích krátkodobě stabilizovala. Dlouhodobé otazníky nicméně nadále přetrvávají. Jde například o to, kdy se ozvou další státy z periferie Evropy ohledně odepsání části svého dluhu.

Foto: THIERRY ROGE, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso a německá kancléřka Angela Merkelová na summitu EU v Bruselu

Článek

„Když lidé například v Portugalsku uvidí, že Řekům bylo umožněno výměnou za rozsáhlé fiskální škrty velkou část svého dluhu odepsat, řeknou si: 'Proč bychom my za naše tvrdé fiskální úspory nemohli náš veřejný dluh také výrazně snížit?' uvedl pro Novinky Michal Stupavský, portfolio manažer ze společnosti Conseq Investment Management.

Dá se proto očekávat, že by odpis části dluhu dalších problematických zemí mohl přijít už v příštím roce. Podle Stupavského tento fakt může přispět k nutnosti dalších kapitálových injekcí do evropských bank, zvýšení zadlužení Evropského fondu finanční stability a další půjčky od Mezinárodního měnového fondu.

„S tím budou spojena další kola jednání evropských špiček a další nervozita na finančních trzích,“ nastiňuje manažer.

Odepsání dluhu nemusí být dostatečné

Ani odepsání 50 procent nominální hodnoty řeckého vládního dluhu, tedy 100 miliard eur (asi 2,5 biliónu korun), nemusí být pro vyřešení krizové situace kolem Řecka dostačující.

„Z dlouhodobého pohledu se domnívám, že se odepsání ještě zvýší, někam k 70 až 80 procentům,“ míní Stupavský s tím, že tento krok by mohl nastat taktéž už v roce 2012.

Očekávání dalšího utahování opasků

Paradoxní na celé věci je, že Řekové pohlížejí na záchranný plán jeho zadlužené ekonomiky značně skepticky. Podle agentury Reuters očekávají další masivní utahování opasků a stále přítomnou recesi.

„Předpokládáme, že snížení hodnoty dluhopisů podle plánu Německa bude doprovázeno ještě přísnější politikou proti středně a nízkopříjmovým skupinám,“ nechal se slyšet opoziční poslanec z levého bloku Dimitris Papadimulis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám