Hlavní obsah

Připravme se na nejhorší, varuje Evropu Financial Times

Londýn

Podle redaktora Wolfganga Münchaua z listu Financial Times (FT) je třeba se připravit na nejhorší. Tedy na vysokou míru pravděpodobnosti, že eurozóna ve své současné podobě nevydrží.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Münchau se zaměřil na jednání, která lídři eurozóny a celé Evropské unie o víkendu vedli v Bruselu. Respektive na tu část, která se týkala Evropského fondu finanční stability (EFSF). Politici zvažují, že by tento záchranný fond eurozóny disponoval takzvaným pákovým efektem a že by jej případně doplnily nové nástroje Mezinárodního měnového fondu.

„EFSF s pákovým efektem je pro politiky atraktivní z toho samého důvodu, jako se kdysi zdály dlužníkům atraktivní rizikové hypotéky. Taková páka může mít různé ekonomické funkce, v těchto případech ale jen kryje fakt, že chybí peníze,“ píše Münchau a naráží na myšlenku, že fond EFSF by se měl přeměnit na podnik, který poskytuje úvěrové zajištění pro státní dluhopisy, odborně zvaný ,monoline‘ pojistitel.

Ratingy se mohou hroutit jako domečky z karet

Podle Münchaua však může takovýmto postupem paradoxně dojít k zesílení finanční krize. Proč? Například pokud jde o ocenění státních dluhopisů, tak v případě, že by Francie ztratila nejvyšší úvěrový rating, by i fond EFSF automaticky přišel o nejvyšší rating.

„Rating EFSF se totiž odvíjí od ratingu ručitelů," poznamenává autor.

Pokud by skutečně došlo na scénář, který Münchau nastínil ve svém komentáři, klesla by hodnota EFSF a s ní by naopak vzrostly úroky, které musí záchranný fond platit. „Hodnota pojištění by se tím výrazně snížila a celá konstrukce by se tak mohla úplně zhroutit," napsal Münchau.

Riziko, že Francie o svůj ceněný „tříáčkový“ rating přijde, je přitom docela vysoké. Teprve před týdnem na takovou možnost upozornila agentura Moody‘s. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám