Hlavní obsah

Odkud lze do Česka dovážet slony? Přece z Grónska nebo z Nového Zélandu

Novinky, pit
Praha

Dovezený slon do Česka z Grónska, Nového Zélandu nebo Islandu? Na první pohled by se nad tím mohl člověk pousmát a pomyslet si cosi o rozumovém zatmění dotyčného, který to tvrdí. Na druhý pohled však jde o realitu danou platnými, i když pro někoho poněkud obtížně pochopitelnými předpisy.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Slony, stejně jako kopytníky, lze dovážet do Evropské unie za splnění stanovených veterinárních požadavků pouze ze schválených třetích zemí, přičemž jejich spektrum je velmi úzké,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Podle Dubna se jedná pouze o Kanadu, a tady jen o některé provincie, dále pak o Nový Zéland, Grónsko, Chile, Chorvatsko, Island a ostrovy francouzského zámořského společenství Saint Pierre a Miquelon nacházející se v blízkosti severoamerického kontinentu.

Legislativa EU stanovuje podmínky pro dovoz všech druhů hospodářských zvířat a také některých zvířat v zájmovém chovu, jako jsou psi, kočky, fretky či ptáci.

„Je třeba si uvědomit, že Evropská komise velmi pečlivě zvažuje všechna případná veterinární rizika, především riziko zavlečení nákaz, a bere v potaz i ochranářská kritéria,“ doplnil Duben.

Reklama

Výběr článků

Načítám