Hlavní obsah

Schodek státního rozpočtu vyskočil skoro o 20 miliard, nyní činí 105 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu ke konci září stoupl na 105,1 miliardy korun ze srpnových 87,3 miliardy korun. Loni v září rozpočet vykázal deficit 99,6 miliardy korun. Uvedlo to ministerstvo financí (MF). Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 135 miliard korun. Schodek rozpočtu je ke konci letošního září nejvyšší minimálně za posledních 10 let, vyplývá ze statistik.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Budova ministerstva financí

Článek

Výsledek je podle ministerstva financí ovlivněn meziročním poklesem příjmů rozpočtu. Daňové příjmy rozpočtu sice rostly, ovšem méně, než ministerstvo financí plánovalo. Například příjmy z rozpočtu EU byly ke konci září o 15,8 miliardy korun nižší než před rokem a činily 56,9 miliardy korun.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci září tak meziročně klesly o 0,5 procenta na 741,9 miliardy korun. Daňové příjmy stouply o 2,8 procenta na 386,8 miliardy korun.

Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát ke konci září vybral 140,1 miliardy korun, meziročně o necelá dvě procenta více. Růst byl nižší než odhady MF.

Stát zaplatil více na úrocích z dluhu

Inkaso spotřebních daní ke konci září vzrostlo o 6,7 procenta na 102,1 miliardy korun. Z daně z příjmu právnických osob rozpočet inkasoval ke konci září 64,8 miliardy korun, tedy o 6,3 procenta méně než loni. Na daních z příjmu fyzických osob stát získal 64,4 miliardy korun, tedy o 2,8 procenta více než loni.

Na pojistném na sociální zabezpečení stát ke konci září vybral 272,1 miliardy korun, meziročně o devět miliard více. Celkové výdaje státu v meziročním srovnání mírně stouply o 0,2 procenta na 847 miliardy korun. Na sociální dávky stát vynaložil 333,7 miliardy korun, meziročně o 3,4 procenta více. Z toho na důchodech stát vyplatil 275,5 miliardy korun, což je o 6,3 procenta více než před rokem.

Na úrocích ze svého dluhu stát ke konci září zaplatil v meziročním srovnání o 7,3 miliardy korun více, tedy 43,1 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám