Hlavní obsah

Globální dluhová krize má původ v eurozóně, je přesvědčen prezident ECB

Washington

Eurozóna je epicentrem celosvětové dluhové krize. Uvedl to v noci na sobotu prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet. Dodal, že situace je nyní vrtkavější než za krachu americké banky Lehman Brothers v roce 2008, protože trhy přestaly věřit, že klíčové země se nemohou dostat do platební neschopnosti.

Článek

„Máme před sebou globální dluhovou krizi a my (eurozóna) jsme jejím epicentrem,“ řekl Trichet. Upozornil rovněž, že hrozby pro stabilitu finančního systému Evropské unie výrazně vzrostly. „Během posledních několika měsíců se napětí kolem státních dluhů přeneslo z menších ekonomik do některých větších ekonomik EU,“ dodal.

ECB minulý měsíc obnovila program nákupu státních dluhopisů ve snaze zabránit šíření dluhové krize do Španělska a Itálie. „Velké výkyvy na akciových trzích naznačují, že napětí se šíří po kapitálových trzích v celém světě,“ upozornil Trichet.

Boj s krizí je prvořadý úkol

Evropští politici nyní podle agentury Reuters urychlují své přípravy k tomu, aby se vypořádali s eskalací dluhové krize v eurozóně. V pátek zesílily spekulace o možné platební neschopnosti Řecka. Finanční představitelé z celého světa čím dál více tlačí na eurozónu, aby zabránila šíření řeckých problémů do dalších zemí.

Skupina G20 tento týden slíbila, že učiní vše pro to, aby dluhová krize v eurozóně neohrozila stabilitu bank a finančního systému. Centrální banky zemí G20 budou nadále dodávat komerčním bankám likviditu a zároveň pohlídají, aby finanční domy byly dostatečně kapitalizované. Skupina také slíbila posílení evropského záchranného fondu EFSF, který nyní disponuje 440 miliardami eur (asi 11 biliónů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám