Hlavní obsah

Saab je pod palbou odborů, podaly návrh na konkurz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Dva odborové svazy podaly návrh na konkurz problémového švédského výrobce osobních automobilů Saab kvůli nevyplaceným mzdám. Informoval o tom server BBC.

Foto: John Gress, Reuters

Saab

Článek

„Návrh je způsobem, jak zajistit, aby naši členové nepřišli o peníze, na které mají právo,“ uvedla předsedkyně svazu Unionen Cecilia Fahlbergová. Žádný ze zaměstnanců Saabu dosud neobdržel srpnovou mzdu, upozornila agentura Reuters.

Švédský soud minulý týden zamítl žádost Saabu o ochranu před věřiteli a vyjádřil pochybnosti o možnosti firmy získat nové peníze k přežití. Automobilka hodlá v pondělí soudu předložit novou žádost.

Výroba v Saabu byla v dubnu zastavena, protože firmy přerušily dodávky kvůli nezaplaceným účtům.

Majitelem Saabu je společnost Swedish Automobile. Ta se začátkem loňského roku dohodla na koupi Saabu od americké společnosti General Motors za 400 miliónů dolarů (přes sedm miliard korun). Dohoda tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti, o kterém rozhodla GM.

Ve hře ještě Čína

Do hry o záchranu Saabu mohou zasáhnout dvě čínské společnosti, které by vložením financí získaly menšinové podíly. K tomuto kroku je však zapotřebí souhlas čínských a švédských regulačních orgánů, stejně jako Evropské investiční banky.

Společnost Zhejiang Youngman Lotus Automobile nabízí 136 miliónů eur, za což by získala 29,9 procenta akcií. Další společnost Pang Da by za 109 miliónů eur obdržela 24 procent akcií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám