Hlavní obsah

Rusko se v těžbě ropy vrátilo na postsovětský rekord

– Moskva
Novinky, pit

Rusko v červenci vytěžilo 10,26 miliónu barelů ropy denně, čímž se vrátilo na postsovětské maximum z letošního května. Rusko udržuje první příčku jako největší producent ropy na světě, na záda mu však dýchá Saúdská Arábie. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V červnu Rusko vytěžilo 10,2 miliónu barelů ropy denně. Pro srovnání, u Saúdské Arábie se jednalo o denní produkci 9,8 miliónu barelů „černého zlata“, což je nárůst o 900 000 barelů denně v souvislosti s dlouhodobějším poklesem libyjské produkce kvůli bojům mezi rebely a provládními jednotkami Muammara Kaddáfího.

Zatímco Saúdská Arábie má volnou kapacitu na navýšení těžby ropy téměř o deset procent měsíčně, v případě Ruska jde pouze o několik procent ročně. Produkce největší ruské ropné společnosti Rosněfť se v červenci nicméně dostala na rekordních 2,4 miliónu barelů denně.

Ruská produkce zemního plynu se snížila na 48,4 miliardy kubických metrů, což představuje oproti červnovým 50,67 miliardy propad o 7,6 procenta. Tento pokles mají podle analytiků na svědomí sezónní vlivy. Rusko je důležitým dodavatelem ropy i zemního plynu do Evropy, mimo jiné i do České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám