Hlavní obsah

V ČSA se začaly rozdávat výpovědi, piloti proto zahájí protest

– Praha • Aktualizováno

Vedení Českých aerolinií (ČSA) začalo ve středu s rozdáváním výpovědí pilotům. České sdružení dopravních pilotů (CZALPA) proto od pondělí zahájí plánovaný protest spočívající v důsledném dodržování předpisů a zákoníku práce. To zřejmě povede k zásadnímu zpožďování letů, některé nemusí odletět vůbec. Uvedl to prezident CZALPA Filip Gaspar.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Letadlo ČSA na pražském letišti

Článek

"Protestní akce by v pondělí mohla začít okamžitě s půlnocí," uvedl Gaspar s tím, že přesto doufá ještě v nějakou dohodu.

"Pevně věříme, že zaměstnanci nedopustí, aby nátlaková akce ohrozila zdárný průběh restrukturalizace, tím spíš, že není objektivní důvod pro její organizování," sdělila mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Gaspar upozornil, že nyní dopravní piloti chodí do práce o desítky minut dříve, aby stihli všechny nezbytnosti na přípravu letu. Rovněž se obvykle během svých směn vzdávají přestávek na jídlo a s tím by měl být po vyhlášení protestu konec.

Podle Kalouska není k protestům důvod

Podle sdružení pilotů je současné propouštění pilotů nad rámec restrukturalizačního plánu zejména proto, že snižuje počet dopravních pilotů už v průběhu restrukturalizace, tedy o rok a půl dříve.

Za vedení společnosti se ale v úterý postavil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), podle kterého ČSA plní zadání majoritního vlastníka společnosti, kterým je ministerstvo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám