Hlavní obsah

Antimonopolní úřad začal šetřit kauzu Promopro

Brno
Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení v případě sporné zakázky, kterou v době českého předsednictví EU získala bez výběrového řízení firma Promopro. Uvedl to ve čtvrtek předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

"Úřad posuzuje zejména otázku, zda vybraný uchazeč byl skutečně jediný, který byl schopen zakázku plnit," sdělil bez bližších podrobností Rafaj. ÚOHS může Úřadu vlády, který zakázku zadával, uložit pokutu až do výše pěti procent z ceny tendru.

Od Úřadu vlády dostala firma Promopro zaplaceno téměř 551 miliónů korun. Firma zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. ÚOHS se případem začal zabývat na základě podnětu ministerstva financí.

Nikdo za nic nemůže

Organizaci předsednictví měl na starosti tehdejší vicepremiér pro evropské záležitosti a nyní ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) se svým týmem. Ten se hájí, že pod smlouvou s Promopro není jeho podpis, nýbrž podpis tehdejšího ředitele Úřadu vlády Jana Nováka.

Novák však prstem ukazuje zase na Vondru a jeho bývalou náměstkyni Janu Hendrichovou, která byla mezitím nucena odejít ze svého postu na ministerstvu financí.

Smlouva je naprosto nedostatečná

Podle zjištění auditorů byla smlouva mezi Úřadem vlády a firmou Promopro naprosto nedostatečná. „Ten, kdo podepisoval tu smlouvu, vlastně vůbec nevěděl, co si objednává, co podepisuje a kolik to bude stát,“ řekl České televizi auditor Lubomír Harna.

Většina peněz od státu ale u Promopro neskončila, jak připomněli Reportéři ČT. Firma „plus mínus 340 miliónů“ z vyinkasovaných 492 miliónů poslala svému subdodavateli, další pražské firmě NWDC Company, a co se s penězi dělo, není prý problém Promopro. Z NWDC putovalo 135 miliónů korun na účet společnosti Deeside Service Solutions, dalších 70 miliónů firmě Kom-Forest CZ.

Trestní záležitosti v kauze Promopro jsou stále ve stadiu vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám