Hlavní obsah

Rybáři zahájili jarní výlov rybníku Svět

Právo, Petr Pokorný
Třeboň

Rybáři v pondělí zahájili jarní výlov Světa, sedmého největšího rybníka na Třeboňsku s rozlohou 215 hektarů. Zhruba do čtvrtka by v sítích mělo uvíznout přibližně 170 tun ryb, převážně kaprů.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Výlov Světa je divácky atraktivní na jaře i na podzim.

Článek

Na vodu vyrazila asi třicítka rybářů zhruba v sedm ráno. O hodinu později už začalo u výpusti pod hrází třídění ryb. Jako první se na cestu k sádkám vydali pečlivě třídění, choulostiví candáti. Práci rybářů už v tak brzkou hodinu sledovaly z hráze desítky lidí. Přibližně devadesát procent úlovku ze Světa budou tvořit kapři, zbytek candáti, štiky, sumci, okouni, líni a různé takzvané bílé ryby.

„Jarní výlovy velkých rybníků nejsou žádnou zvláštností. Vždy si necháváme na jaro dva, abychom byli schopni zajistit dostatek kvalitních ryb pro velikonoční trh,“ řekl Právu předseda představenstva holdingu Rybářství Třeboň Jan Hůda.

Zimu podle něho přečkaly ryby dobře. To už ukázal výlov stodvaadevadesátihektarového Koclířova. „Nezaznamenali jsme žádný mimořádný úhyn. Ryby jsou po zimě vylehčené, což je ale normální,“ poznamenal Hůda.

Většina ryb zamíří za hranice

Na Velikonoce je určeno 200 tun ryb z Třeboně. Dalších 150 tun by měli dodat rybáři z Hluboké nad Vltavou. Většina bude směřovat do zahraničí. „Velikonoční zvyky se u nás pomalu vytrácejí, takže o ryby není v tomto období až takový zájem. Přibližně 80 procent jarní produkce tak budeme exportovat,“ konstatoval ředitel společnosti Fish Market Rudolf Provázek.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Momentka z výlovu Světa

Nejvíce ryb z jarních výlovů poputuje do Německa, Polska, Francie na Slovensko a do dalších středoevropských zemí. „Jen část skončí na velikonočních stolech, hodně z nich bude vysazeno do sportovních rybářských revírů po celé Evropě,“ dodal Provázek.

V současně době loví rybáři nejen tržní rybu určenou pro velikonoční trh, ale současně také přelovují násady. Mladé ryby půjdou na trh zhruba za dva roky. Roční přírůstek se pohybuje průměrně u kaprů na Třeboňsku okolo 1,4 kilogramu.

U hráze stojí ryby méně

Návštěvníci Třeboně a výlovu Světa si mohou přímo u hráze koupit ryby za akční cenu. Kilogram živého kapra I. kategorie (do 2,5 kg) zde vyjde na 58 Kč, kilogram výběru (nad 2,5 kg) na 68 Kč. Cena živých kaprů na sádkách je o 11 Kč vyšší v obou kategoriích.

V nabídce živých ryb pod hrází nechybí ani další druhy. Například kilogram úhoře vyjde na 350 Kč, candáta na 300 Kč. Štika stojí 200 Kč, sumec 150 Kč, lín 95 Kč, okoun 75 Kč, amur bílý 65 Kč a tolstolobik 30 Kč. K mání jsou i plevelné ryby. Kilogram menších cejnů vyjde na 20 Kč a netříděných bílých ryb na 25 Kč.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Vylovené ryby v kádích

V průběhu léta odloví třeboňští rybáři na volné vodě asi tisíc tun ryb. Hlavní objem výlovů připadne jako už po staletí na podzim. Jejich celková roční produkce činí přibližně 2900 tun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám