Hlavní obsah

Miliardář Buffett nakupuje, za chemický koncern dal devět miliard dolarů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangalore

Miliardář Warren Buffett, respektive jeho investiční fond Berkshire Hathaway s majetkem 38 miliard dolarů, kupuje chemický koncern Lubrizol za devět miliard dolarů (asi 157 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Miliardář Warren Buffett

Článek

„Lubrizol je přesně ten typ společnosti, s nímž jsme rádi v partnerství,“ uvedl osmdesátiletý Buffett. Před dvěma týdny napsal akcionářům Berkshire, že využije svých obrovských finančních možností k velkým nákupům.

„Naše zbraně jsou nabity a mě svědí prst na spoušti,“ napsal investor, obchodník a filantrop. Transakce zahrnuje i převzetí čistého dluhu ve výši 700 miliónů dolarů.

Berkshire zaplatí Lubrizolu, mimochodem největšímu výrobci maziv na světě, za jednu akcii 135 dolarů, což je o 28 procent víc, než s jakým výsledkem končila společnost páteční obchodování. Lubrizol i nadále povede současné vedení v čele s Jamesem Hambrickem.

Dosud nejvíc dal Buffett v loňském roce za železniční společnost Burlington Northern Santa Fe. Tato akvizice ho přišla na 26 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám