Hlavní obsah

Rath: Znárodníme úspory v soukromých penzijních fondech, až budeme u moci

Praha
Aktualizováno

Sociální demokraté by znárodnili úspory v soukromých penzijních fondech, pokud se dostanou k moci, řekl v úterý v Radiožurnálu poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath. Podle něj státu nic jiného nezbude, protože bude potřebovat pokrýt deficit ve státním systému.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath

Článek

Vznik soukromých fondů předpokládá koaliční návrh reformy důchodového systému.

Rath upozornil na podobnou situaci v zahraničí, peníze ze soukromých fondů do státu nutí lidi převádět například v Maďarsku.

„Pokud by vláda silou prosadila povinné vyvádění peněz do soukromých fondů, já bych se vůbec nebránil se nechat inspirovat třeba v orbánovském Maďarsku. Hrozilo zhroucení financí a sáhl k tomu, že soukromé fondy převedl pod stát. Nic jiného takovému státu pak do budoucna nezbude, to je evidentní,“ uvedl Rath.

Maďarsko přijalo zákon, který soukromé spoření omezuje a nevýhodnými podmínkami nutí lidi převést peníze zpět do státního systému, tím vláda pokrývá prohlubující se deficit důchodového účtu.

Škromach: Podobné úvahy jsou předčasné

Rathova slova mírnil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Podle něj jsou obdobné úvahy předčasné. Podle něj nelze hovořit o zrušení něčeho, co zatím nebylo zavedeno.

ČSSD v úterý vyzvala vládní koalici k dalšímu jednání o důchodové reformě a s ní spojeném navýšení DPH na 20 procent. Podle Ratha zvýšená daň poškodí například kraje, které zaplatí víc za provoz škol a sociálních zařízení.

Moderní ČSSD nemůže vyhrožovat znárodňováním, ale musí předložit vlastní koncept. Naším vzorem nemůže být pravicová maďarská vláda.

Rathův rival, jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), volání po hypotetickém znárodňování odmítl. Soc. dem. musí podle něj místo toho nabídnout skutečné vlastní řešení.

„Nečasovu důchodovou reformu kritizuji jako nepromyšlenou, nepřipravenou a zejména neprojednanou s opozicí. ČSSD opuštění průběžného důchodového systému a jeho nahrazení spořením do soukromých fondů odmítá a bude odmítat. Moderní soc. dem. 21. století však nemůže vyhrožovat znárodňováním, ale musí předložit vlastní koncept důchodové reformy. Naším vzorem ale nemůže být pravicová maďarská vláda,“ řekl Hašek Právu.

Koalice zřejmě diskusi o reformě znovu otevře

Nejvyšší představitelé ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se ke společnému jednání sejdou ve čtvrtek. Oficiálně mají na programu reformu zdravotnictví. Politici VV i TOP 09 ale předpokládají, že se znovu otevře diskuse o důchodové reformě i zvýšení daně z přidané hodnoty.

"Nezaznamenal jsem žádné konkrétní návrhy Věcí veřejných. Pro mne platí, že minulý týden byla uzavřena dohoda. Dokud nebude uzavřena nová, budu plnit tu stávající," řekl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Upozornil také, že zatím neexistují konkrétní návrhy novel zákonů a také o nich se ještě povede politická diskuse. Koncept reformy byl podle něj přijat po mnoha letech diskuse a není tak pravda, že občané nejsou o přípravách reformy informováni.

Prezident Václav Klaus v posledních dnech kritizoval podle něj nedostatečný způsob, jakým vláda svou chystanou reformu veřejnosti vysvětluje. Prezident také zdůraznil, že zvyšování DPH na úroveň 20 procent nemá podle jeho názoru s reformou moc společného, je to prý jen přílepek.

Drábek vzkázal, že prezidentův názor chápe.

Reklama

Výběr článků

Načítám