Hlavní obsah

Pokutu za zdevastovanou Amazonii odmítá Chevron platit

Novinky, pit

Americký ropný obr Chevron má zaplatit pokutu ve výši 8,6 miliardy dolarů (asi 155 miliard korun) za poničenou část Amazonie v Ekvádoru. Jak uvedl server BBC, společnost s rozhodnutím ekvádorského soudu nesouhlasí, považuje ho za „bezprecedentní“ a okamžitě se odvolala.

Foto: Reuters

Pralesy Amazonie

Článek

Právní spor trvá už téměř dvě desetiletí a dá se očekávat, že jen tak neskončí. Hlavním aktérem v celé kauze je ovšem společnost Texaco, která prováděla společně s ekvádorskou státní společností Petroecuador v rovníkové jihoamerické zemi ropné vrty, přičemž během toho vypustila v letech 1972 až 1992 do amazonských řek a netěsnících nádrží miliardy galonů toxického odpadu.

Podle ochránců přírody to mělo za následek poškození úrody na polích a uhynutí hospodářských zvířat. Navíc se mezi místními lidmi zvýšil výskyt rakoviny.

V 90. letech minulého století společnost Texaco vydala na odstranění škod 40 miliónů dolarů a po podpisu dohody s Ekvádorem v roce 1998 považovala celou věc za ukončenou. V roce 2001 pak Texaco koupil právě Chevron.

Nic není rozhodnuto

Žalující strana, konkrétně 30 tisíc obyvatel této části Ekvádoru, však vyčíslila celkové škody na 27 miliard dolarů a další kompenzace požaduje právě od Chevronu. Právník žalobců Pablo Fajardo popsal rozhodnutí soudu jako „vítězství spravedlnosti nad zločinností a ekonomickou mocí Chevronu“.

Chevron se však od celého problému naprosto distancuje a upozorňuje, že další škody během posledních dvaceti let měla na svědomí firma Petroecuador s tím, že „kritéria této společnosti z hlediska ochrany životního prostředí jsou žalostná“.

Již počátkem února Chevron předal celou kauzu ke Stálému rozhodčímu soudu v Haagu, podle něhož má Ekvádor pozastavit realizaci jakéhokoli rozsudku a případ vrátit do fáze dalšího šetření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám