Hlavní obsah

Euro bylo chybná idea, řekl Klaus v Německu

Právo, DPA, mcm, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norimberk

Za špatný nápad označil ve čtvrtek evropskou měnu euro při prezentaci své knihy Evropa? v Norimberku český prezident Václav Klaus.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

„Euro bylo chybnou ideou, zcela jasně. Pro naši zemi je velmi pozitivní, že tuto měnu nemáme,“ řekl Klaus, jenž Unie vnímá jako jednoho z vůdčích euroskeptiků. Blíže však svou kritiku zdůvodňovat nechtěl. Prohlásil jen: „Existence eura je pro země jako Řecko, Irsko a Portugalsko tragédií.“

Kritizoval i Unii jako takovou. „Stále více pravomocí přechází na EU. Ta přitom hraje ve světové politice stále menší roli,“ dodal prezident, jenž si postěžoval, že jeho kritické výtky cizí politici „nejen trivializují, ale i karikují a démonizují“. Přitom on podle svých slov jen otevřeně mluví o problémech. „A problémy, které vidím, nejsou žádné okrajové jevy,“ dodal.

Klaus se dlouhodobě staví proti připojení Česka k eurozóně. Praha se k tomuto kroku zavázala při svém vstupu do EU v roce 2004, zatím však neexistuje dohodnutý plán ani termín pro zavedení společné měny. Česko je ale na euru osudově závislé – velká většina jeho exportu totiž míří právě do eurozóny.

Fillon vyzval Londýn k podpoře evropské měny

Britská vláda by měla více podporovat jednotnou evropskou měnu, prohlásil rovněž ve čtvrtek francouzský premiér Francois Fillon, který se v Londýně sešel s britským protějškem Davidem Cameronem. „Ke konsolidaci eura potřebujeme postupně harmonizovat své ekonomiky a fiskální a sociální politiku. To znamená, že míříme k větší integraci,“ řekl Fillon deníku The Times.

Přestože Británie není sice součástí eurozóny, měla by se víc účastnit diskuse o její reformě a podpořit důvěru v jednotnou měnu, dodal. Případný pád eura, které se dostalo pod tlak kvůli řecké a irské krizi, by byl pro Británii „katastrofou“.

„Chceme silnou eurozónu. Chceme, aby vyřešila své problémy, a nebudeme jí v tom bránit,“ odvětil konzervativec Cameron. „Euro ale ani nepřijmeme, ani se nenecháme zatáhnout do nových mechanismů eurozóny a ani se nevzdáme dalších pravomocí,“ zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám