Hlavní obsah

Vepřové s dioxinem z Německa se prodalo i do ČR, lidé už je zřejmě snědli

Aktualizováno

Vepřové maso z německého chovu kontaminované rakovinotvorným dioxinem bylo počátkem ledna prodáno zčásti i do Česka a Polska a bylo už zřejmě dávno zkonzumováno. Oznámilo to ve čtvrtek ministerstvo zdravotnictví spolkové země Sasko-Anhaltsko, které citovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Maso ze 35 vepřů, přivezených na jatka 30. prosince, bylo prodáno jednomu podniku v Polsku a dvěma dalším zpracovatelům v České republice, sdělilo ve čtvrteční tiskové zprávě zemské ministerstvo zdravotnictví v Magdeburku.

Skandál s dioxiny propukl v Německu minulý týden. Nejprve byly zjištěny ve vejcích a v drůbežím mase a následně také u prasat. Úřady kvůli tomu daly zabít stovky vepřů. [celá zpráva]

Krmiva pro prasata pocházela od německé firmy Harles & Jentzsch, která podle dosavadních zjištění vyráběla příměsi do krmiva z látek určených výhradně pro technické využití. Tuk, který se používal v krmivu, obsahoval více než 77násobek povoleného množství dioxinu, ukázaly výsledky testů zveřejněné v pátek.

Ministerstvo zemědělství Šlesvicka-Holštýnska uvedlo, že firma věděla o kontaminaci už od loňského března, úřadům to ale neohlásila. Ty se o tom dozvěděly až na konci prosince.

Německo zastavilo prodej drůbeže, prasat a vajec z více než 4700 farem, aby se nerozšířily do potravin.

Dioxin
Dioxin je vysoce toxická a karcinogenní látka, která se rozkládá jen pomalu. Dobře se váže na tuk v lidském nebo zvířecím těle a při větších koncentracích nebo dlouhodobém působení může způsobit vážné zdravotní poruchy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám