Hlavní obsah

V Německu objevili nebezpečný dioxin ve vejcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německé úřady nechaly preventivně uzavřít přes 1000 zemědělských podniků v zemi a utratit několik tisíc slepic kvůli výskytu rakovinotvorného dioxinu ve vejcích. Nebezpečná látka se do nich nejspíš dostala prostřednictvím krmiva, které obsahovalo příměs určenou výhradně pro technické účely. Podle úřadů se do prodeje dostalo asi 120 tisíc vajec.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dioxinový skandál postihl hlavně spolkové země Dolní Sasko, kde muselo až do odvolání přerušit prodej vajec a masa více než 1000 drůbežích a prasečích farem používajících závadné krmivo, a Severní Porýní-Vestfálsko. Tam bylo na příkaz veterináře zlikvidováno na 8000 slepic živených tímto krmivem.

Kontaminované krmivo pochází ze severoněmecké firmy Harles & Jentzsch. Její mluvčí úternímu vydání deníku Westfalen-Blatt potvrdil, že při výrobě došlo k záměně příměsi mastných kyselin určené k výkrmu hospodářských zvířat za kyseliny pro technické účely. Firma prý vyprodukovala 527 tun nevhodného krmiva.

Dioxin je vysoce toxická látka, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě hnojiv a nedokonalém spalování komunálního odpadu. Může způsobit rakovinu nebo vyvolat potrat, konzumace malého množství ale nepředstavuje podle německých úřadů akutní riziko.

Jak pro Novinky uvedla Petra Hoferková ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, zatím nejsou žádné zprávy, že by nějaká zásilka kontaminovaných vajec mířila na český trh.

"O tom, že by se nebezpečné potraviny mohly dostat i do Česka, zatím žádné informace nemáme," potvrdil Novinkám mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben s tím, že k těmto účelům slouží Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám