Hlavní obsah

Vítek koupil pohledávky za Sazku levně, banky měly více nabídek

Prodej stamiliónových pohledávek za loterijní společností Sazka, které prodaly Komerční banka (KB) a Raiffeisenbank (RB) koncem minulého roku a nyní je vlastní podnikatel Radovan Vítek, vyvolává otazníky.

Foto: archiv, Novinky

Článek

Vítek uvádí, že má v držení pohledávku KB za Sazkou v hodnotě 422 miliónů korun a dále směnky v objemu 60 miliónů korun. Banka údajně prodala pohledávku a směnky firmě Moranda spojované s Vítkem za 50 procent nominální hodnoty, tedy asi za 240 miliónů korun.

Podle dobře informovaného zdroje Práva ale měla banka v době prodeje pohledávky ještě nabídku na odkoupení závazků Sazky za 75 procent hodnoty, a prodejem by tedy získala o téměř 122 miliónů korun více.

Podle zdroje je zvláštní, že o prodeji tak velké pohledávky nerozhodlo nejvyšší vedení KB, ale jediná zaměstnankyně, vedoucí oddělení rizik a restrukturalizací Hana Mitkovová.

Pohledávku a směnky koupila Moranda, jejímž jediným akcionářem je podle obchodního rejstříku Vítkova matka Milada Malá a základní kapitál firmy je dva milióny korun.

Společnost měla mít podle účetní závěrky za rok 2009 zisk 51 tisíc korun. Morandu s Vítkem spojuje i osoba Zdeňka Havelky, který je členem představenstva Morandy a zároveň předsedou představenstva developerské společnosti CPI.

Banky mlčí

KB se k dotazu Práva odmítla vyjádřit. „Komerční banka se k tématu vyjadřovat nebude. Obecně platí, že banka při svém rozhodování postupuje vždy v souladu s interními předpisy. Interní předpisy banky nejsou veřejnou informací,“ sdělila Právu mluvčí KB Monika Klucová.

Otazníky vyvolává i prodej pohledávky Raiffeisenbank. Ta měla prodat pohledávku ve výši 400 miliónů korun za 75 procent hodnoty, tedy za 300 miliónů, kyperské firmě Sidereus Holding.

Zdroj Právu řekl, že Raiffeisenbank dostala předtím, než prodala pohledávku za Sazkou kyperské firmě od Komerční banky a České spořitelny, návrh na odkup části pohledávky ve výši asi 130 miliónů korun. Loterijní společnost by potom měla Raiffeisenbank splatit zbývajících 270 miliónů. V tomto případě by RB dostala fakticky o 30 miliónů korun více.

Raiffeisenbank stejně jako KB se k věci nevyjádřila. „Zásadně nekomentujeme vztahy s klienty,“ řekl Právu mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám