Hlavní obsah

Sazka připravuje záchranný plán, má ji dostat z krize

Praha

Loterijní společnost Sazka chystá záchranný plán, který ji má vyvést z krize. Plán spočívá v totálním zprůhlednění finančních toků Sazky na jednom účtu a ve vytvoření nového platebního kalendáře. Sazka také seškrtá všechny zbytné náklady a prodá nepotřebný majetek, včetně dvou luxusních aut Bentley pro manažery Sazky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Sazky Aleš Hušák

Článek

Pondělním Hospodářským novinám to sdělil podnikatel Martin Ulčák, který převzal od vedení Sazky plné moci a jedná o její stabilizaci. "Bude to transparentní systém, vodotěsně uzavřený, aby bylo vidět, co se s penězi Sazky děje. Součástí bude i vyvážený platební kalendář, který určí, co, jak a kdy bude Sazka platit," řekl Ulčák v rozhovoru.

Nový systém má také vylepšit věřitelům garance za jejich úvěry. Hlavním věřitelem Sazky je v současné době miliardář Radovan Vítek, který skoupil od dvou bank pohledávky a směnky za skoro 900 miliónů korun.

Zadlužení kvůli O2 Aréně

Většina dluhů Vítkovi už byla splatná a Vítek hrozí, že pokud neuvidí peníze, pošle Sazku do insolvence. Ulčák nicméně doufá, že věřitelé plán přijmou a dají Sazce čas na stabilizaci financí. Do financování Sazky, která se zadlužila při výstavbě pražské víceúčelové haly O2 Arena v pražských Vysočanech, je zapojena také Česká spořitelna, banka Fortis a J Banka.

Sazka je vlastněna sportovními sdruženími, kterým v minulosti vyplácela značné prostředky na jejich provoz. Nyní prý musí sportovní svazy na peníze od Sazky zapomenout, a to i v případě, že Sazka své současné problémy ustojí.

Největšími akcionáři Sazky jsou Český svaz tělesné výchovy (67,98 procenta), Česká obec sokolská (13,54 procenta) a Česká asociace Sport pro všechny (5,56 procenta).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám