Hlavní obsah

Prosincová nezaměstnanost vzrostla na 9,6 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prosincová nezaměstnanost v České republice ve srovnání s listopadem vzrostla o jeden procentní bod na 9,6 procenta. V pondělí to oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

Počet uchazečů o zaměstnání znovu vzrostl, přičemž jich pracovní úřady jich na konci měsíce registrovaly 561 551. To představuje nárůst o 54 911 uchazečů. Zároveň ve srovnání s předchozím měsícem klesl počet volných pracovních pozic.

Počet volných pracovních míst se snížil o 4,7 procenta na 30 800. Na jedno volné pracovní místo tak v současnosti připadá v průměru 18,2 uchazeče.

Na úřadech práce bylo v prosinci nově zaevidováno 96 521 osob. Ve srovnání s minulým měsícem je to více o 29 950 osob a ve srovnání s listopadem minulého roku je to více o 24 171 lidí.

Nejhorší situace – Jeseník, Bruntál, Most

Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 49 okresů. Nejvyšší byla v okresech Jeseník (19,7 procenta), Bruntál (17,9 procenta), Most (16,5 procenta), Hodonín (16,3 procenta) a Děčín (15,7 procenta). Nejnižší míru nezaměstnanosti úřady práce zaznamenaly v okresech Praha a Praha-západ (shodně 4,1 procenta), Praha-východ (4,2 procenta) a Mladá Boleslav (pět procent).

Podle posledních dostupných údajů byla míra nezaměstnanosti zpracovávaná Eurostatem pro mezinárodní srovnání v ČR v letošním listopadu 7,1 procenta, přičemž v 27 zemích EU činila 9,5 procenta.

Pesimismus na místě

„Výsledek míry nezaměstnanosti za prosinec 2010 překonal i ta nejpesimističtější očekávání,“ uvedl analytik Jan Vejmělek z Komerční banky. Situace na trhu práce se podle něj tradičně v závěru roku zhoršuje.

Za tímto negativním sezónním vývojem stojí jak úbytek míst sezónního charakteru, tak konec smluv na dobu určitou, který často připadá právě na konec kalendářního roku. V letošním prosinci se k tomu přidal další negativní faktor, a to změna v podmínkách vyplácení podpor v nezaměstnanosti s platností od počátku letošního roku, respektive zpřísnění ve vyplácení těchto výplat. To přimělo nezaměstnané, aby se o podporu přihlásili ještě před koncem roku 2010, a využili tak ještě výhodnějších podmínek.

„Pro první dva měsíce letošního roku se obáváme dalšího růstu míry nezaměstnanosti, v průběhu roku by se pak situace díky sezónním faktorům měla začít vylepšovat a míra nezaměstnanosti klesnout i pod 9 %. Na konci letošního roku očekáváme míru nezaměstnanosti zhruba na úrovni loňského prosince,“ dodává Vejmělek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám