Hlavní obsah

Nový zákon úvěry nezdraží, tvrdí banky

Praha

Nový zákon o spotřebitelském úvěru, který například umožňuje klientům odstoupit do 14 dnů od smlouvy o úvěru, nebude mít podle tuzemských bank dopad na cenu nebo dostupnost úvěrů. Naopak nebankovní poskytovatelé úvěrů připouští, že zákon může kvůli zvýšeným nákladům úvěry pro klienty zdražit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nový zákon přinese změny v bankovnictví

Článek

Zákon o spotřebitelském úvěru začne platit od ledna. Rozšiřuje informační povinnost finančních institucí. Klienti například budou mít právo na předsmluvní informace, možnost odstoupit bezplatně od smlouvy do 14 dnů nebo předčasně splatit úvěr zdarma. Zákon však také prohlubuje odpovědnost klientů. Výslovně jim například ukládá povinnost poskytnout úplné, přesné a pravdivé údaje nezbytné pro posouzení jejich schopnosti splácet spotřebitelský úvěr.

"Dopad na cenu či dostupnost úvěrů novela mít nebude," uvedl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Obdobně hovoří i ostatní zástupci bank. Mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek uvedl, že zákon nepovede ke zdražení úvěrových produktů banky. Změny neplánuje ani ČSOB. "ČSOB a Poštovní spořitelna přistoupily na nová pravidla již v polovině roku 2010. Z hlediska zdražování tedy nic neplánujeme, většina změn již byla provedena," uvedla Denisa Salátková z ČSOB.

Zákon může zdražit úvěry

Úpravy, které zákon požaduje, si ovšem podle Venduly Volákové z tiskového oddělení České spořitelny vyžádaly určité náklady. "Ty se však nechystáme přenést na naše klienty," uvedla. Ani cenová politika Komerční banky není podle její mluvčí Moniky Klucové navázána na tuto novou regulaci.

Naopak podle tajemníka České leasingové a finanční asociace (ČLFA) Jiřího Pulze může výrazné rozšíření informačních povinností poskytovatelů úvěrů vést ke zvýšení nákladů spojených se spotřebitelskými úvěry, a tím i k jejich zdražení. ČLFA sdružuje některé nebankovní poskytovatele půjček. Stejný názor na zdražení úvěrů má ředitel právního oddělení společnosti Provident Financial Martin Šváb. Na druhou stranu podle dřívějšího vyjádření neplánuje zdražení splátková společnost Cetelem.

"Zákon o spotřebitelském úvěru sice z důvodu povinné harmonizace s právem EU přináší spotřebitelům vyšší ochranu při uzavírání spotřebitelských úvěrových smluv, zároveň ovšem uložením nových a často spíše zbytečných informačních povinností uvalí například na banky mnohem větší byrokratickou zátěž. To může velmi pravděpodobně vést k jistému zdražení jejich služeb," uvedl odborník na finanční a bankovní právo z advokátní kanceláře ROWAN LEGAL Martin Šubrt. Zákon stejně tak podle něj neřeší ani výši úrokových sazeb.

Podle Sdružení obrany spotřebitelů je ovšem norma nedostatečná kvůli chybějící úpravě o rozhodčích doložkách. Zákon podle sdružení nezabrání situacím a sporům, ve kterých je rozhodce napojen na úvěrovou společnost a rozhoduje neobjektivně a zaujatě v neprospěch spotřebitele. Norma podle sdružení neřeší ani ochranu klienta před nadměrným zadlužováním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám