Hlavní obsah

Řecko ochromí generální stávka proti "utahování opasků"

Atény
Aktualizováno

Řecké odbory svolaly na středu 24hodinovou generální stávku na protest proti úsporám a škrtům. Stávka zkomplikuje leteckou i železniční dopravu v zemi, uzavřené budou i státní úřady, uvedla agentura Reuters.

Foto: Reuters

Cestující spí na mezinárodním letišti v Aténách během 24hodinové generální stávky.

Článek

Protesty se konaly již během pondělí a úterý. Práci přerušili například zaměstnanci řecké veřejné dopravy či státní televize, v Aténách nefungovalo metro.

Během středeční generální stávky se dá očekávat ochromení letecké a železniční dopravy, státní úřady budou zavřené. Ke stávce se přidají popeláři či pracovníci v médiích a bankách.

Podle jednotlivých odborářských předáků budou protesty opravdu silné, neboť je nutno čelit „velké provokaci“ a „velmi tvrdému a nespravedlivému rozpočtu“.

Atény slíbily snížit rozpočtový schodek z 15,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) v roce 2009 pod tři procenta do roku 2014. Rozpočet na příští rok se bude tamním parlamentem schvalovat dva dny před Štědrým dnem. Situaci v zemi mimo jiné komplikuje vysoká nezaměstnanost, která se vyšplhala na rekordních 12,6 procenta.

Napadení bývalého ministra

Skupina asi 200 demonstrantů v centru Atén napadla kameny podle agentury Reuters bývalého konzervativního ministra dopravy Kostase Hadzidakise, který utrpěl lehká zranění.

Stávkující ostře vystupují proti novému reformnímu balíku, který vláda prosadila v parlamentu v noci na středu. Podle nového zákona se mají mzdy ve státních podnicích nad 1800 eur měsíčně (asi 45 300 korun) snížit o 10 až 25 procent. Schválený balík rovněž v soukromém sektoru omezuje pravomoci odborů a dává možnost podnikatelům, aby výrazně snižovali svým zaměstnancům platy a propouštěli je.

České aerolinie (ČSA) byly nuceny kvůli probíhající generální stávce zrušit svůj polední let z a do Atén, jak uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám