Hlavní obsah

Co má společného pět nejvýnosnějších léků? Nikoho nevyléčí

Novinky, pst

V USA je ilegální lék Ibogain, experimentální halucinogenní látka, která dokáže vyléčit narkomany ze závislosti na metamfetaminu a heroinu. Web villagevoice.com zkoumal, proč přes úspěšné klinické testy nemají oficiální místa ani farmaceutické firmy o lék zájem. Závěr je podle nich prostý - právě proto, že Ibogain nejen léčí, ale i vyléčí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Farmaceutické firmy nemají rády léky, které vyléčí. Opravdu, jakkoli je to smutné. Mají rády léčení. Něco na cholesterol nebo vysoký tlak, co musíte brát po celé roky každý den. Tam jsou zisky,“ vysvětluje Martin Kuehe, chemik z Vermontské univerzity.

Ačkoli farmaceutické firmy vyrábějí i léky, které vyléčí, nejvíce vydělávají na dlouhodobě užívaných medikamentech. Kueheho obvinění tak poměrně věrohodně ilustruje žebříček pěti nejziskovějších léků v USA. Kromě vysokého profitu mají jedno společné: nikoho nevyléčí.

Příjmy z prodeje léků v USA v roce 2009
Lékmld USDúčinky
mld Kč
Lipitor75Má snižovat cholesterol LDL a triglyceridy a naopak zvyšovat hladinu cholesterolu HDL.
1346
Nexium6,3Přípravek má snižovat množství kyselin, které se tvoří v žaludku, ale na okamžité zmírnění pálení žáhy nepůsobí.
113
Plavix5,6Prevence proti vytváření sraženin v krvi, které by mohly vést k mrtvici, zvláště pokud člověk nějaký ten infarkt prodělal. Ovšem na druhé straně zvyšuje lék riziko krvácení při zevních poraněních a vnitřního krvácení v žaludku - zvláště ve spojení s alkoholem.
100,5
Advair Diskus4,7Pro astmatiky k inhalaci dvakrát denně pro snížení dýchacích potíží a pocení. Látka však zároveň napomáhá tomu, že astmatické záchvaty bývají mnohem závažnější.
84,4
Seroquel4,2Antipsychotikum, které má léčit schizofrenii, hluboké deprese a rozdvojení osobnosti tlumením chemické aktivity v mozku.
75,4

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám