Hlavní obsah

Nezávislý test čerpacích stanic v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redaktoři TV Prima před třemi týdny namátkově odebírali vzorky pohonných hmot u více než 40 čerpacích stanic v Česku. Do projektu se v mnoha regionech zapojily přímo kraje - nelíbí se jim totiž utajování hříšníků ze strany České obchodní inspekce. Několik vzorků nafty tímto nezávislým testem neprošlo.

Článek

Při odebírání vzorků pokaždé dodržovali přísné postupy. Tankovali do zbrusu nových kanystrů, koupených většinou přímo na konkrétní čerpací stanici, a vzorky ihned zaplombovali.

V Moravskoslezském kraji zkontrolovali reportéři čtyři čerpací stanice společností Unicorn, Lukoil, Tmas, Gold. Všechny vzorky prošly testem s pozitivními výsledky.

Stejně dobře dopadla nezávislá zkouška i pro čerpací stanice Unicorn, ÖMV a EuroOil v Jihomoravském kraji.

V Kraji Vysočina vyhodnotila kontrola jako nezávadný benzin u stanic Tank ONO, Unicorn, ST Oil a Slovnaft.

Problém s benzínem odhalila kontrola u čerpací stanice společnosti ČS Perkenov v Havlíčkově Brodě. Firma funguje na trhu údajně teprve půl roku od doby, kdy přebrala benzinku od společnosti S Logistic Park. Ta měla u České obchodní inspekce (ČOI) nejvíce problémů.

Podle informací společnosti Acta non verba na serveru kverulant.cz, S Logistic Park v testech ČOI propadla. Server získal detaily testů od ČOI tak, že si nejprve vyžádal seznam testovaných stanic, a poté si řekl o seznam stanic, které testem prošly. [celá zpráva]

Ostatní pak organizace vyvěsila na svých stránkách jako hříšníky. Nutno dodat, že podle zveřejněných testů neznamená, že by nekvalitní benzin distribuovala určitá společnost v celé síti čerpacích stanic, mnohdy se jednalo jen o konkrétní čerpací stanice.

Nezapojily se:
Zlínský kraj
Olomoucký kraj
Ústecký kraj
Praha
Zdroj: TV Prima

Ani na Pardubicku nezjistila namátková kontrola TV Prima žádné vady, test se přitom zaměřil na čerpací stanice ÖMV, Tank OIL, Plus OIL a KM-PRONA.

Kvalitní benzin mají také v Královéhradeckém kraji, kde byly podrobeny testu čerpací stanice CG09 (Gedal), Tank ONO a Benzina.

V Libereckém kraji narazili kontroloři na nekvalitní benzin ve Smržovce u čerpací stanice firmy AC Petrol. Majitel ale v reportáži testy zpochybňoval. Další benzin u provozovatelů Robin Oil, Benzina a Kontakt byl podle nálezu bezproblémový.

Praha se sice do projektu odmítla zapojit, ale TV Prima provedla testy na vlastní náklady. Všechny zkoumané vzorky v Praze a ve středních Čechách prošly bez ztráty kytičky. Kontroloři zavítali k benzinkám Shell, Tank ONO, Trilobit, ČS Sibřina, Čepro a PAP Oil.

Na Plzeňsku potvrdil test kvalitní benzín opět u všech kontrolovaných stanic. Mezi nimi byly benzinky společností Tank ONO, EuroOil, Tesco, PAP Oil a Albert.

Na jihu Čech se pak mohou benzinem bez příměsí chlubit čerpací stanice společností ÖMV, Benzina, Nádvorní čerpací stanice Boxit a Čepro.

Problémy nebyly zaznamenány ani na Karlovarsku. Kontroloři testovali benzin u čerpacích stanic společností Agip, Globus, čerpací stanice DD a Tank ONO.

Reklama

Výběr článků

Načítám