Hlavní obsah

Koruna se dostala na dvouleté maximum vůči euru

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká měna před polednem posílila na 24,38 Kč/EUR, což představuje dvouleté maximum vůči euru. Analytici oslovení Novinkami potvrdili, že koruna nárazově posílila hlavně vlivem zahraničních faktorů a očekávání před čtvrtečním zasedáním České národní banky (ČNB).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Poté ale část svých zisků opět odevzdala. Ve 13:30 se koruna obchodovala na 24,41 Kč/EUR a 17,13 Kč/USD.

„Hlavním důvodem dnešního posilování je rozhodnutí amerického FEDu o dalším kole kvantitativního uvolnění. K růstu pomáhá také dnešní rozhodnutí o ponechání úrokových sazeb na stejné úrovni ze strany ČNB,“ uvedl analytik Josef Novotný z Fio banky.

Největší vliv na obchodování má růst rizikových aktiv po středečním rozhodnutí americké centrální banky o nákupu dluhopisů za 600 miliard dolarů (asi 10,5 biliónu korun) a s tím související posun kurzu USD/EUR.

Koruna podle Novotného vykazuje růstový trend již poměrně dlouhou dobu, za růstem pak stojí dobré fundamenty české ekonomiky a pozitivně vnímané chystané vládní reformy na omezení zadluženosti ČR. „Je možné očekávat, že v krátkodobém horizontu dojde ke korekci posilování české měny, v dlouhodobém pohledu však i nadále předpokládáme její růst,“ dodal Novotný.

„Včerejší výsledek zasedání americké centrální banky podpořil sentiment na trzích,“ doplnil analytik Miroslav Frayer z Komerční banky s tím, že akciové burzy rostou a příznivý dopad je vidět i na měnách rozvíjejících se trhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám