Hlavní obsah

ÚOHS šetří pražský dopravní podnik kvůli výběrovému řízení

Právo, Hynek Paštěka
Praha

Výběrové řízení na montáž elektrotechniky vypsané pražským dopravním podnikem (DPP) v nově budovaném prodloužení trasy metra A se stalo předmětem stížnosti u Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Na podmínky tendru v hodnotě zhruba 3,3 miliardy korun si u něj stěžují dvě firmy. Jedna z nich je Eltodo, druhou zastupuje právník, který stížnost podal.

„Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení na návrh uchazeče ELTODO EG. Obdrželi jsme rovněž jeden podnět od fyzické osoby,“ řekl Právu místopředseda ÚOHS Kamila Rudolecký. Oběma firmám se nelíbí podmínky, které uchazeči o zakázku musí splnit.

Na přípravu dokumentace měly 55 dní, což je podle nich málo. DPP se ale brání, že lhůta byla dostatečná.

„Na zpracování nabídky měly firmy dostatek času. Zadavatel stanovil lhůtu pro podání nabídek 55 dnů od data odeslání oznámení o veřejné zakázce, to je od 27. července 2010. Překročil tak minimální lhůtu 52 dnů, předepsanou pro nadlimitní veřejné zakázky,“ řekl Právu Monika Lojínová z dopravního podniku. Podle ní DPP ve snaze, aby bylo výběrové řízení co nejtransparentnější, přizval na zasedání hodnotící komise, která bude rozhodovat o vítězi tendru, i zástupce Transparency International.

Nikoho nediskriminujeme, říká DPP

„Měli jsme podnět, že v zadávacích podmínkách zakázky je něco v nepořádku. Obrátili jsme se na DPP se žádostí o informace a oni reagovali tak, že našeho zástupce přizvali na jednání komise. To teď bude probíhat v několika fázích. Kolega, který se jednání bude zúčastňovat, je vázán mlčenlivostí. V této chvíli nemohu ani říci, že něco v nepořádku skutečně je,“ řekl Právu ředitel Transparency International v ČR David Ondráčka.

Zadávací kritéria splnili čtyři uchazeči. DPP by rád uzavřel výběrové řízení do konce roku. „Zadávací dokumentace byla zpracována tak, aby nediskriminovala žádného dodavatele,“ dodala Lojínová.

Reklama

Výběr článků

Načítám