Hlavní obsah

Tahanicím o výši činží mají předejít cenové mapy nájmů

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) na poslední chvíli přišel s konkrétním plánem, jak zajistit, aby od příštího roku nedocházelo k velkým tahanicím mezi majiteli a nájemníky o výši nájemného, které by musely často řešit i soudy. Východiskem mají být cenové mapy nájmů po celé ČR.

Článek

Jde o to, že od ledna příštího roku asi 60 procent nájemníků vypadne z režimu zákona o jednostranném zvyšování nájmů a v těchto případech se nájemné může zvyšovat jen po vzájemné dohodě. Pokud se majitelé s nájemníky nedohodnou, může jejich spor rozhodnout jedině soud. Podle návrhu novely Občanského zákoníku, která je nyní ve Sněmovně, má být určující obvyklé nájemné v daném místě.

Jankovský se obává, že mnozí majitelé přijdou za nájemníky s přemrštěnými požadavky, které nebudou odpovídat místně obvyklému nájemnému, a mnoho sporů se tak zbytečně dostane před soud. Také nájemníci nebudou často znát obvyklé nájemné ve své obci. Proto jeho úřad urychleně zajistí zpracování cenových map nájmů po celé ČR, které majitelům i nájemníkům tuto informaci poskytnou.

„Pomůže to oběma stranám. Nájemník bude vědět, jaké nájemné je pronajímatel oprávněn požadovat, pronajímatelé se zase nebudou pouštět do příliš vysokého nájemného, s nímž by u soudu neuspěli. Děláme to ale bohužel na poslední chvíli,“ uvedl Jankovský.

Hrozba prohry u soudu prý zabere

Cenové mapy budou podle jeho slov předloženy veřejnosti v lednu či únoru. Stanoví určité rozmezí obvyklého nájemného v daném místě, budou se na nich podílet i realitní kanceláře.

Nepokryjí ale hned všechna místa v ČR. „Ve větších obcích je dost informací o nájemném, v malých obcích nikoli,“ řekl ministr. Mapy prý budou pomůckou i pro soudy.

Jankovský soudí, že i díky cenovým mapám se nemusí naplnit některé pesimistické scénáře o vyhrocení vztahů mezi nájemníky a majiteli po Novém roce.

„Když bude v cenové mapě obvyklé nájemné stanoveno ve výši čtyř až šesti tisíc, tak nebude majitel chtít 15 tisíc, protože by u soudu prohrál,“ řekl Jankovský.

Podle jeho slov si majitelé musí být i vědomi, jakou sociální skupinu mají v domě, a podle toho i zvyšovat nájemné. „Jinak jim hrozí, že jejich domy zůstanou prázdné,“ uvedl Jankovský. Současně zdůraznil, že „žádný nájemník není povinen přistoupit na absolutně nesmyslné nájemné.“

Sdružení nájemníků záměr ministra Jankovského vítá. „Nejčistší by sice bylo přijmout zákon o obvyklém nájemném, ale cenové mapy by mohly být aspoň nějakým vodítkem. Jsme si ale vědomi, že mapy nemusí být pro soud závazné,“ sdělil Právu předseda SON Milan Taraba.

Odklad nebude

Podle Jankovského ale není možné, aby se přechod na smluvní nájemné o rok všude odložil, jak o tom minulý týden v Litvínově hovořil předseda Věcí veřejných, ministr vnitra Radek John. „Není v této chvíli debata o odsunu, neboť by šlo o udělání určité výjimky. Muselo by to projít Sněmovnou, proto to je věc nereálná,“ uvedl Jankovský s tím, že šlo o osobní názor jeho stranického kolegy.

Ten přitom tvrdil, že o nájemném bude ještě jednat koalice. Podle Jankovského se na něho s obdobným požadavkem neobrátil ani premiér Petr Nečas (ODS).

V krajských městech (s výjimkou Ústí nad Labem a Ostravy), a ve středočeských městech nad 10 tisíc obyvatel může nájemné růst nadále podle zákona o jednostranném zvyšování nájmů ještě v roce 2011 a 2012.

Jankovský dále uvedl, že reorganizace úřadu je téměř hotová. Jeho struktura se prý zjednodušila, byl snížen počet systemizovaných míst o 42. Například počet vrchních ředitelů sekcí byl ze sedmi omezen na čtyři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám