Hlavní obsah

Týraní otroci zajišťují dodávky ryb pro Evropu

Právo, Michal Mocek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bití železnými tyčemi, věznění, sem tam nějaká vražda – tak vypadá podle britského listu The Guardian život na lodích, jež loví ryby nelegálně, a přece mají registraci, která jim umožňuje lukrativně prodávat své úlovky i v EU.

Foto: Profimedia.cz

Úlovky vypadají anonymně.

Článek

„Členové posádek těchto lodí nahlásili, že byli tlučeni, biti železnými tyčemi, zbavováni spánku, vězněni bez jídla a pití a nuceni pokračovat v práci i po zranění; nejhorší případy násilí zahrnují vraždu,“ uvádí britská nadace Environmental Justice Foundation (EJF), která čtyři roky sledovala situaci na lodích, které protiprávně lovily u břehů Guiney a Sierry Leone.

Nadace se původně o posádky vůbec nezajímala – šlo jí o to, zjistit, jak nelegální rybolov ničí loviště, a tedy zdroje obživy v zemích, které patří mezi nejchudší na světě.

Námořníci si stěžovali na „krajně nezdravé hygienické podmínky“, kdy chybí i pitná voda, na špatné ubytování (kajuty byly sotva metr vysoké a často v nouzových nástavbách na palubě). Uvedli také, že při čištění ryb musí celé hodiny pracovat při teplotě 40 až 45 stupňů.

Thajští kati

Najatí Afričané poukazovali i na to, že jakýkoli protest proti pracovním podmínkám, platům či nakládání s nimi byl trestán okamžitým vyhazovem a vysazením v nejbližším kotvišti, i když leželo stovky kilometrů od míst, kde byl námořník najat. Navíc často nedostávali žádný plat. Místo toho obdrželi bedny s rybami, o něž majitelé lodi nestáli, a ty museli sami prodat.

Většina těchto plavidel pluje pod vlajkou Číny a Jižní Koreje. Ale EJF upozorňuje i na thajské lodi v Jihočínském moři. „Zpráva dokládá brutální vykořisťování barmských a kambodžských pracovníků. Poté, co je bezohlední zprostředkovatelé prodali kapitánům thajských lodí, zachází se s nimi jako se skutečnými otroky,“ uvádí nadace.

Členové posádek na třech pětinách sledovaných thajských lodích uvedli, že byli svědky vražd svých kolegů. „Devatenáctiletá oběť byla svědkem dvou incidentů, při nichž thajský kapitán popravil člena své posádky,“ uvádí nadace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám