Hlavní obsah

Platy slovenských politiků budou záviset na výsledcích hospodaření státu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Pokud se bude hospodářství státu dařit, mohou dostat politici a ústavní činitelé přidáno. Pokud se státu dařit nebude, půjdou všichni zodpovědní představitelé země s příjmy dolů. Rozhodla o tom slovenská pravicová vládní koalice.

Foto: Petr Josek, Reuters

Iveta Radičová

Článek

Kvůli letošním neuspokojivým výsledkům slovenské ekonomiky, kdy se deficit šplhá až na 7,8 procenta HDP, půjdou všichni tamní ústavní činitelé s platem dolů o deset procent. „Čím vyšší bude deficit, tím větší může být srážka ze mzdy,“ upřesnil ministr financí Ivan Mikloš.

„U mě to dělá asi 600 eur,“ dodala premiérka Iveta Radičová. Tento mechanismus nebude platit v případě soudců, kteří neovlivňují stav veřejných financí.

Vláda předpokládá v příštím roce úspory ve státních výdajích ve výši 980 miliónů eur (asi 24 miliard korun). Příjmy státu by měly vzrůst o 770 miliónů eur (asi 19 miliard korun).

Stát toho má podle současné vlády dosáhnout různými opatřeními včetně zvyšování spotřebních daní a daně z přidané hodnoty. Schodek veřejných financí by měl klesnout z letošních 7,8 procenta na 4,9 procenta hrubého domácího produktu v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám