Hlavní obsah

V USA přišli lidé o rekordní počet nemovitostí

Banky ve Spojených státech zabavily v srpnu kvůli nesplácení hypoték rekordní počet nemovitostí. Celkem takto získaly 95 364 nemovitostí, což je o tři procenta více než předchozí měsíc a o 25 procent více než před rokem. Údaj je také vyšší o dvě procenta ve srovnání s předchozím rekordem z letošního května, uvedla realitní společnost RealtyTrac.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kořeny problému jsou ve vysoké nezaměstnanosti a poklesu mezd. Naopak počet upozornění na možné riziko zabavení domu se snížil, což by mohlo omezit příliv zabavených nemovitostí na trh a podpořit ceny domů.

RealtyTrac očekává, že za celý letošní rok banky zabaví 1,2 miliónu nemovitostí. Loni zabavily necelý milión. Více než 3,2 miliónu majitelů domů pak bude ohroženo zabavením. Ještě v roce 2005, tedy před prudkým propadem cen nemovitostí, banky zabavily zhruba jen 100 000 nemovitostí.

Upozornění na riziko zabavení obdrželo v srpnu 96 469 domácností. To je o jedno procento méně než v červenci a o 30 procent méně než v srpnu 2009. Svého vrcholu dosáhl tento údaj v dubnu 2009, kdy upozornění obdrželo 142 064 domácností.

Nejvíce zabavených nemovitostí bylo v Nevadě, na Floridě, v Arizoně a Kalifornii. Nevada se drží na první pozici již 44 měsíců, přestože počet zabavených domů zde meziročně klesl o 24 procent, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám