Hlavní obsah

Davy propuštěných úředníků se mohou stát noční můrou nového kabinetu

Právo, Jiří Vavroň

Chystané propouštění zaměstnanců vyplácených ze státního rozpočtu by se mohlo bez náležité přípravy stát noční můrou nového kabinetu. Chystané snížení objemu mezd pro státní zaměstnance zhruba o 10 procent (v přepočtu několik tisíc lidí) totiž pošle na úřady práce skupinu lidí, kteří se dají nazvat obtížně zaměstnatelní.

Foto: Profimedia.cz

Článek

I ti, co budou sami aktivně přistupovat k nové životní pozici nezaměstnaného, budou mít s novým uplatněním poměrně dost práce. O práci při zeštíhlování státní správy by totiž mohli přijít lidé, kteří se řadí ke starším ročníkům, nebo ženy.

Ženy patří v Česku k těm skupinám, které jsou nejvíce postiženy při vlnách propouštění (s argumentem, že ženy může živit manžel), a nejobtížněji shánějí práci novou, protože mají děti a rodiny.

České firmy podle průzkumů Hospodářské komory navíc nechystají letos nějaké masové přibírání nových pracovníků. Pokud by je chtěly, mají možnost výběru z půl miliónu současných lidí bez práce.

O nové pracovníky nestojí ani tradiční odvětví, jež vždy lidi bez práce absorbovala – totiž služby. V souvislosti s očekávaným poklesem příjmů obyvatel, menším náporem turistů nepočítají výhledově zařízení služeb s nějakou další expanzí.

Poslat státní zaměstnance do předčasné penze není rovněž při napjatosti ekonomické situace důchodového systému z makroekonomického hlediska nejlepší řešení. Předčasní důchodci budou mít nejen menší důchody (a mohou se ocitnout mezi žadateli o sociální dávky), ale hlavně přestanou do penzijního systému předčasně odvádět svoje příspěvky a stanou se čistými příjemci penzí.

Starší pracovníky nikdo nechce

Podle posledních průzkumů Českého statistického úřadu není navíc mezi firmami zájem o starší pracovníky. Počet zaměstnaných lidí mezi 55 až 64 roky věku v Česku na konci loňska poklesl na 679 300. Mezi lety 2001 až 2008 se přitom zaměstnanost v této věkové skupině zvyšovala, zjistil Český statistický úřad.

„Kromě skupiny osob 20 až 24 let se jako recesí nejohroženější skupiny ukázaly osoby v kategoriích od 50 do 64 let,“ uvedl ČSÚ.

Rekvalifikace nově

Pokud nová vláda přistoupí skutečně k radikálnímu snižování počtu zaměstnanců napojených na státní rozpočet a bude se chtít vyhnout problémům, měla by postupovat podle vzoru západoevropských vlád.

Tedy souběžně se snižováním počtu zaměstnanců například připravit nabídku rozumných rekvalifikací, aby jejich absolvování skutečně dalo šanci najít nové zaměstnání. Řešením rozhodně nebude nabídnout propuštěným existující masérské či pedikérské kurzy, protože masérů a pedikérů máme obrovský přebytek.

Pokud se stát pouze zbaví svých zaměstnanců bez nabídky alternativy, zakládá si na nové výdaje byť redukovaných, ale přesto vyplácených podpor v nezaměstnanosti nebo na politickou nespokojenost odborově organizovaných zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám