Hlavní obsah

Evropská komise schválila Česku systém filmových pobídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise schválila České republice program finančních pobídek filmovým produkcím. Informoval o tom Český rozhlas (ČRo) s odvoláním na zdroje blízké unijní exekutivě. Na základě tohoto programu tak bude moci stát vrátit filmovým producentům, kteří budou natáčet v Česku, část utracených peněz.

Foto: Profimedia.cz

Propad filmové produkce způsobila podobná podpůrná opatření přijatá v okolních zemích. Česko je jednou z posledních zemí, kde pobídky neexistují. Na program, který loni schválila vláda, uvolní ministerstvo kultury půl miliardy korun.

Článek

Ministerstvo kultury požádalo Evropskou komisi o schválení pobídek už v lednu. Očekávalo se přitom, že komise o něm záhy rozhodne. Toho se filmaři podle informací rozhlasu dočkali tedy až nyní. Takzvaný program podpory filmového průmyslu v Česku má pomoci navrátit zejména zahraniční filmové štáby do českých exteriérů, a tak zastavit propad filmového průmyslu. Štáby by mohly dostávat zpět až 20 procent financí, které tu při natáčení prokazatelně utratí.

Propad filmové produkce způsobila podobná podpůrná opatření přijatá v okolních zemích. Česko je jednou z posledních zemí, kde pobídky neexistují. Na program, který loni v říjnu schválila vláda, uvolní ministerstvo kultury půl miliardy korun.

Investoři budou moci po splnění podmínek požádat o vrácení až dvacet procent některých utracených nákladů. Opatření má zajistit zakázky firmám v souvisejících službách i ve výrobě, zaměstnat odborníky a vytvořit krátkodobá pracovní místa. Evropská unie udělila podporám filmovému průmyslu výjimku ze zákazu veřejných podpor. Proto se v uplynulých pěti letech objevilo v členských zemích i v dalších státech množství systémů. Pobídky zavedly například Irsko, Británie, Německo, Francie a Maďarsko. Jejich výše se pohybuje mezi 15 až 28 procenty z celkového rozpočtu filmu.

Vývoj objemu filmové produkce v České republice v letech 2002 až 2008 poznamenal prudký pokles zahraničních filmových produkcí. V roce 2004 meziročně poklesla celková produkce téměř o polovinu, což způsobil pokles natáčení zahraničních filmů o 70 procent. V roce 2008 nastal další meziroční propad zahraniční filmové výroby o 66 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám